Бял срещу пълнозърнест хляб
от Kulinar.bg | 19 август 2014
Кой е по-здравословният избор, който да вземем

Когато решим да спазваме по-строга диета или искаме да се храним здравословно, обикновено започваме да консумираме типов хляб или пълнозърнест.

 

Но имаме ли основание да се отказваме от белия хляб и знаем ли каква е разликата между тези основни видове.

 

Точно това сме напът да ви разкрием – хранителните стойности на двата най-разпространени видове хляб и калорийния им състав.

 

Калории в 100 грама бял хляб: 361 калории

 

Калории в 100 грама пълнозърнест хляб: 293 калории

 

Хранителен състав на белия хляб: брашното, с което се правят и двата вида хляб е пшенично. Но когато се прави бял хляб се използва само слоя с наличие на нишесте в самото зърно. Това е най-питателният слой, в сравнение със зародиша и триците.

 

Хранителен състав на пълнозърнестия хляб: той съдържа всички три слоя от пшеничните зърна. Това го прави много по-богат на фибри, витамини В6 и Е, магнезий, цинк, филиева киселина и хром.

 

Полезен ли е белият хляб: след като е по-беден на фибри, значи не засища така добре. За разлика от черния, белият хляб обикновено съдържа добавена захар, което повишава гликемичния индекс. Хапването на бял хляб може да се свърже с поява на диабет, сърдечносъдови заболявания и качване на килограми.

 

Полезен ли е пълнозърнестият хляб: да, много по-хранителен и засищаш от белия. Фибрите в него помагат за по-доброто храносмилане и помага за свалянето на килограми.

 

Ако все пак сте фенове на белия хляб и не искате да се разделяте с него, е добре да ги редувате, като разбира се не прекалявайте с консумацията и на двата. Умереният прием на тестени изделия е най-добрият "път, по който можете да поемете".

 

Рецепти