Бурата - италиански деликатес, който се топи в устата
от Kulinar.bg
Външната част на сиренето е от моцарела, а вътрешната от сметана

Бурата (Burrata) е прясно италианско сирене, което се прави от моцарела и сметана. Външната част е от моцарела, докато вътрешната съдържа сметана.


Резултатът: един различен и необикновен вкус, и сирене, което буквално се топи в устата. Обикновено се сервира свежо, на стайна температура.

 

Името му идва от италианската дума за масло ("burro”).

 

Сиренето е типично за областта Пулия. Прави се от биволско или краве сирене, сирище и сметана. За първи път вероятно е произведено между 1900 и 1920 година във фермата на Бианчини.

 

През 50-те години, бурата започва да набира популярност, след като няколко местни млекарници започват да го произвеждат. Според някои източници, измайсторяването му е резултат от хитро използване на остатъците от моцарела.

 

Производството на бурата започва по стандартния начин, както при моцарелата и  другите сирена. Разликата идва по-късно, когато прясната извара се пуска в гореща суроватка или леко подсолена вода, с идеята да "развие" еластични конци.

 

Още горещото сирене се оформя като торбичка, която се пълни с парченца моцарела и се гарнира със сметана, преди да се затвори.


Накрая се увива в листата на растението асфодел, които трябва да бъдат зелени, когато сиренето се сервира. Тяхната свежест е индикатор и за свежестта на сиренето.

 

Когато се разреже, от бурата изтича гъстата сметана, благодарение на която сиренето се характеризира с плътен и маслен вкус. Най-добре е да бъде консумирано в рамките на 24 часа след разпечатване, а след 2 дена вече е с изтекъл срок на годност.

 

Бурата е идеално сирене за салата, прошуто, пресни домати със зехтин, различни видове паста.

Рецепти