Халуми - кипърска моцарела
от Kulinar.bg
Сиренето е известно и харесвано от много страни в Западна Европа

Халуми или Халлуми е традиционно кипърско сирене. Прави се от смес от козе и овче мляко. Официално през 1999 година Кипър получава признание за продукта като национален.

 

Сиренето е известно и харесвано от много страни в Западна Европа. Понякога в състава му се добавя и краве мляко. Халуми има висока температура на топене и е много вкусно пържено.


Сиренето, което се продава в магазините, за съжаление, има по-голямо съдържание на краве мляко. Това понижава цената, но и качесвото на продукта.


Консистенцията на халуми наподобява тази на моцарелата, но има по-силен аромат в сравнение с нея и е по-солено.


Сиренето може да се съхранява в собствените си сокове, замразено при температура от -18 С, в продължение на една година. И то ще остане също толкова свежо. Сиренето е подходящо за готвене, може да се пържи или пече на скара.


13940


13941

Снимки: Wikipedia


Много вкусно е добавено в салати. А в Кипър, в летните жеги, обичат да си похапват халуми със студена диня. Традиционната форма на халуми е полукръгла. Обикновено се прави на пити от по 200-270 грама.


Рецептата за халуми е била известна в Кипър още през 1571 година, преди нашествието на османските турци. След като се подберат хубави видове мляко и се смесят, се пастьоризират и подквасяват.


Изцедената извара се нарязва на кубчета, изсушава се, овкусява се със сол и свежи листа от мента или джоджен. Сиренето се поставя в саламура за 2 дни при температура от 4-8 С. След това се пакетира и е готово за продажба.



С халуми се правят много и разнообразни рецепти – пайове, пълнени равиоли, печено халуми на грил, полято със зехтин, омлет, бъркани яйца с бекон и сирене, поръсени с настъргано халуми. Можете да заместите кравето сирене с халуми в почти всяка рецепта. Опитайте вкуса му!

Рецепти