Бунуельос - мекичките на цяла Латинска Америка
от Kulinar.bg | 01 декември 2019
Които биха допаднали и на вкуса на българина

Тестените закуски са нещо, с което никой по света не може да се раздели.

 

По наши, скромни, наблюдения, в Европа почти навсякъде се закусва с някакъв вид тестено изделие.

 

Но днес ще излезем от пределите на родния континент и ще отидем много по-далеч, в Латинска Америка, за да ви запознаем с една много популярна рецепта – Buñuelos.

 

Това е много популярна закуска в почти цяла Латинска Америка – Мексико, Аржентина, Колумбия, Куба, Перу, Боливия и др. Но рецептата е много често приготвяна и в Испания и дори съседките ни Турция и Гърция.

 

Но и това си има своето историческо обяснение. Има данни за първото приготвяне на мекичките от народа на мориските в Испания, които приготвяли простичко тесто от пшенично брашно с мая, овкусено с анасон.

 

Внимателно оформено като руло, нарязано на порцийки, изпържено в много олио и сервирано с топинг. Нещо, което ние много добре познаваме, под една или друга форма – мекички, бухтички и др.

 

Обикновено се сервират с топинг, но понякога мекичките се приготвят и с пълнеж. Рецептата е основна за мексиканската кухня.

 

Там се сервира със специален карамелен сироп. Пълнежът може да е различен – сладък или солен. Може да се приготви във формата на топчета или да бъде сплеснато под формата на дискове.

 

В Колумбия приготвят бунуельос (бунуелос) с пълнеж от сирене и отново биват "изкъпвани" в сериозно количество мазнина.

 

В Куба пък предпочитат да им придадат форма на 8-ца и да ги полеят с карамел, ароматизиран с анасон.

 

В Доминиканската република предпочитат да ги полеят със сос от захар и кенала и да използват кокосово мляко вместо вода за рецептата.

 

Бунуельос се правят и в Никарагуа (Централна Америка), но различното е, че се използва маниока. По тези места употребата на това растение е много силно застъпена. Сервират се с мед, най-вече по време на празнични дни.

 

Има и едно място, където предпочитат да изпекат мекичките – Пуерто Рико. Пълнят ги със сирене, шунка, подправки и ги пекат. За направата отново се използва маниока.

 

Рецептата е придобила най-различни облици, в зависимост от това къде се приготвя.

 

Ние ви предлагаме един основен варинт на бунуельос, а вие сами ще изберете дали да добавите някакъв пълнеж или топинг.

 

Рецепти