Видове тесто: За мекици и пици
от Мартина Николова | 10 февруари 2014
Всяка домакиня трябва да знае тази рецепта

Споменът за вкусните домашни мекици и пица от детството са още живи и във вашето съзнание, нали. Едва ли само с нас е така.

 

Ако се чудите защо точно тези две тестени изделия, ами защото тестото за направата и на мекици, и на пица е едно и също. Така, когато научите рецептата, винаги ще можете да си ги приготвите най-вкусните мекички или домашна пица.

 

Хубавото на домашната храна е, че можете сами да определите пълнежа, точно според вашия вкус. Привилегията на домашните мекички пък е тази – знаете точно колко прясна е мазнината, в която я пържите и съмнението за гранясалата мазнина, която най-малко изменя вкуса им, я няма.

 

Ами да се захващаме с направата на тестото. Което, впрочем, можете да замразите и да използвате, когато ви потрябва. Какво по-чудесно от това.


Наобходими продукти:

 

500 г брашно тип 500

 

½ кофичка кисело мляко

 

1 кубче мая, жива

 

1 лъжичка сол

 

1 лъжичка захар

 

1 лъжичка сода за хляб

 

1-2 бр. яйца

 

100 мл вода

 

олио за намазване на купата

 

Начин на приготвяне:

 

Винаги се започва с маята. Тя се разтваря във водата и захарта. Оставя се настрана да шупне. Содата се разтваря в киселото мляко и също се оставя да се разтвори. След това се смесват и се добавя яйцето. Всичко се разбърква добре.

 

Пресятото брашно се слага в голяма купа, прави се кладенче и се слага сместа, разбърква се добре. След което може да се премине към месене с ръце.

 

Намазнява се друга купа, тестото се слага в нея, също се маже с малко олио, след което се покрива с домакинско фолио, за да не хване коричка.

 

Така се оставя да втаса за 2 часа.

 

Можете да преминете към приготовление веднага или да го замразите и да го ползвате, когато е необходимо.

 

Рецепти