Маниока - любимата храна на африканците
от Kulinar.bg
Е суровина за направата на продукта тапиока

Маниоката е тропическо растение, от което се прави хранителният продукт тапиока. Отглежда още за направата на нишесте, което се извлича от корените.

 

Растението е най-широко разпространено в Южна Америка и Африка. Тапиоката е много калоричен продукт. Задоволява 1/3 от хранителните нужди на африканското население или около 500 милиона души.

 

Коренът на маниоката е дълъг и заострен, с твърда вътрешност. Тя може да е бяла или жълтеникава, също така е богата на скорбяла и големи количества калций, фосфор, витамин С.

 

Има два вида маниока – с горчиви и със сладки корени, които всъщност са ядивните. Корените на растението, обаче, са бедни на протеини и други хранителни вещества.

 

Ястия, в чийто състав има маниока или тапиока са много популярни в страните, където се отглежда растението. Но трябва да бъде приготвено по правилния начин.

 

Ако не е отгледана подобаващо, маниоката може да бъде опасна за живота храна. За някои хора представлява силен алерген.

 

Припомнете си останалите храни, влизащи в списъка с опасните за живота храни.

 

Затова, ако имате път към Африка, например, внимавайте с популярния пудинг от маниока, който се приготвя там.

Рецепти