Бразилски фъстък
от Kulinar.bg
Двойно защитена ядка, която е опасна за минувачите покрай дървото

Бразилският фъстък е една от най-едрите ядки. Част от семейство Lecythidaceae, ядката носи същото име, което има и търговският продукт.


Странното тук е, че бразилската ядка е плод, принадлежащ на разред растения, които са добре познати на широката общественост.


Сега ще се изненадате – боровинки, червени боровинки, сливи, цариградско грозде, някои видове билки, използвани за чай.


Дървото е единствен, уникален вид. Расте изключително високо – 50 метра, достига ширина 1-2 метра в диаметър.


За негова родина се смятат Бразилия, Гвиана, Венецуела, Източна Колумбия, северната част на Перу, Източна Боливия.


Освен, че е изключително голямо дърво, бразилският фъстък живее много дълго – над 500 години, а според някои изследователи, може да си поживее и до 1000 години.


По-голямата част от стъблото няма листа, короната е съсредоточена на върха на дървото.


Едва ли може да използвате гигантското дърво за сянка, но пък останалите заобикалящи го представители на флората, се възползват от надвисналите над тях клони.


В Бразилия е назаконно отсичането на дървото. Затова може да се види посадено в задните дворове на домовете, в близост до улици, няма как да остане скрито, поради големите си размери.


Плодът на бразилската ядка е голям, малко наподобява кокосов орех. Повърхността му е твърда, а в нея се крият фъстъците, повторно защитени от ципа, която се отстранява при обработката.


Плодът представлява заплаха за превозните средства и минаващите под дървото. Височината, от която пада плодът е толкова голяма, че ударът ще бъде доста болезнен.


Цветовете на дървото имат жълт цвят и съдържат сладък нектар. Но е необходимо да бъдат опрашвани от силни насекоми, с достатъчно дълъг хобот, който да се пребори с тежките цветове.


Процесът се нуждае от определен вид орхидея, която расте в близост. Тя излъчва аромат, който е нужен на мъжките пчели да привличат женските.


Ядките са богати на протеини, въглехидрати, както и на мазнини.


Поради голямото съдържание на омега-6 мастни киселини в бразилските фъстъци, обелените ядки бързо гранясват.


Вижте как точно изглеждат бразилското дърво, плодовете и ядките му.


cc6285bc-2968-62fa-bced-719bf269fcfa

Дървото Бразилска ядка. Сника: Wikipedia


ca859705-1422-aa83-586c-92b1e7df298f

Плодът на бразилската ядка. Снимка:Wikipedia


0ce0923e-6271-632e-5cbf-1e6867dd7ee9

Плодът на бразилската ядка. Снимка: Wikipedia


65cfd269-f0d4-626e-6d8b-bd189e539c57

Фъстъците, преди да бъдат обелени. Снимка: Wikipedia
Рецепти