Пикантен смилянски боб
Пикантен смилянски боб
Източник: Милена Димитрова
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Бъдни вечер
Сезон: зима
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

Накиснете боба, да преседи една нощ. Другият вариант е да му изхвърлите първата вода, като го кипнете в малко вода, изхвърлите я и я смените с нова, този път до горе. А може и двете неща да направите.

2

Оставете боба да заври хубаво, всички зърна трябва да са на дъното. Добавете нарязаните на ситно лук, моркови и лютото чушле. Доматите се слагат малко по-късно.

3

Подправете със сол, джоджен (по възможност градински, изсушен), целина и каквито подправки обичате. Разбърквайте често, да се сварят равномерно всички зърна.

4

Освободете котлона, но не го изключвайте. В тиган загрейте малко олио, прибавете лъжица-две брашно (в зависимост от това, каква гъстота искате) и червен пипер. Разбъркайте хубаво с дървена лъжица, да не се образуват топчета.

5

Прибавете запръжката към бобената чорба и разбъркайте старателно. Оставете да покъкри още десетина минути.

Подобни рецепти
Любопитно