Ангурия
от Kulinar.bg
ГМО или чудо на природата? Това е малка диня с вкус на краставица

Провокирани от една рецепта, предложена за конкурса Бурканиада 2013, решихме да ви разкажем повече за ангурията, за тези, които вече не са срещали с нея.

 

Това е растение от семейство тиквови, но на вкус напомня най-много на краставица. Големината на плодовете му е малка, в сравнение с височината на цялото растение. Достига до около 4-5 метра.

 

Листата на ангурията приличат на тези на динята.

 

За родина се смятат тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Африка. Къде на друго място може да се роди такъв странен вид.

 

Растението е лианообразно и може да пропълзи на различни повърхности. Малките шипчета, които обгръщат цялата повърхност на плодовете, всъщност са меки и няма опасност да ви наранят.

 

Този вид не е много популярен у нас, но се отглежда от любители градинари, заради атрактивния му вид.

 

Неузрелите плодове на ангурията имат вкуса на краставица, а малките им размери и овална форма пък предполагат лесното им консервиране. Когато плодовете остареят, вече не са годни за консумация.

 

У нас може да се намерят семена от ангурия, дори да се поръчат по интернет. Ако искате да опитате нещо различно, посадете си няколко малки дини с вкус на краставица, ако обобщим казаното дотук, и споделете резултата с нас.

 

Не е нужно да ги консумирате, ангурия се отглежда и като декоративно цвете.

 

Може би някои от вас ще предположат, че този растителен вид е дело на генно модифицирана обработка, и няма да е съвсем без основание. Но засега няма такава информация. Светът е причудливо място, нали така?

 

Припомнете си и още интересни земни извънземни от зеленчуковия свят.

Рецепти