9 неща, които не знаете за шоколада
от Kulinar.bg | 20 март 2015
Знаете ли къде се отглежда най-много какао?

Познавате ли някой, който да не обича шоколад? Ние не! Веднъж опитал най-вкусния десерт на света, човек му остава фен до края на живота си.

 

Тъй като навън е доста мрачно, организмът има по-голяма нужда от нещо подсилващо, най-общо казано, а всички знаем, че няма нищо по-ободряващо от парче вкусен шоколад.

 

Но освен, че "шоколадът в нужда се познава", ние се обръщаме към него и  когато празнуваме и сме щастливи.

 

Шоколадът заема наистина голяма част от живота на всеки човек. Замисляли ли сте се къде се произвежда най-много какао? Или къде за първи път е спомената думата "шоколад"? Ето отговорите на тези и още любопитни въпроси за любимия ни десерт...

 

Шоколадът се приготвя от зърната на растението какао. Една шушулка какао съдържа около 40 зрънца.

 

Едно дърво ражда около 50 шушулки, два пъти в годината. Във всяка една шушулка има суровина за 8 блокчета млечен и 4 тъмен шоколад. Това означава, че годишно от едно дърво могат да се направят 400-800 блокчета шоколад. Като имате предвид, че шоколадът има доста висок процент на търсене в търговската мрежа, представете си колко голямо количество какао трябва да се отлгеда.

 

Мястото, където се произвежда най-много шоколад, е Кот д'Ивоар или Бряг на слоновата кост, както също е известна държавата. Страната произвежда цели 37% от общия пазар на какао в световен мащаб.

 

На 2-ро и 3-то място са съответно Гана (21%) и Индонезия (14%).

 

19791

Снимка: Photl.com

 

Съществуват и изследвания, показващи някаква връзка, или по-скоро зависимост, между това какво количество шоколад консумира дадана нация и броя на нобелови лауреати.

 

Маите и ацтеките са пиели студена напитка, направена от пресирани какаови зърна. Тези народи, вероятно са открили отдавна полезните свойства на растението.

 

Думата шоколад е записана през началото на 17 век, някъде през 1604 година, в Англия. А първата чаша топъл шоколад е "видяла бял свят" чак 1647 година. Както обичаше да казва една моя учителка по английски език - "Всички хубави неща в живота идват от Англия". Е, не знам до колко това е така, но топлият шоколад е едно доказателство в подкрепа на твърдението. Това в кръга на шегата, разбира се.

 

Точно 200 години след това бива "изобретено" и блокчето шоколад, такова, каквото го познаваме днес.

 

Друго изследване показва, че британското население изяжда около 450 грама шоколад седмично (на човек).

 

Последният факт в малката ни класация е много тъжен. Оказва се, че, поради глобалния недостиг на какао, шоколадът може да изчезне до 2020 година. Вместо истински шоколад, на пазара ще се появяват блокчета от "любимото" палмово масло и растителни мазнини!

 

Е, хайде сега хапнете едно парченце шоколад, тъй като след няколко години може и да нямате този късмет... А и за да подсладите деня си :)

Рецепти