8-те стъпки към перфектната печена пуйка
от Kulinar.bg | 18 септември 2013
Спазвайте тези правила и ще имате страхотна вечеря

Макар в България да не празнуваме Деня на благодарността, пуйката (и пуешкото месо като цяло) навлиза все повече в родната кухня.

 

Ако решите да си изпечете цяла пуйка, има няколко задължителни неща, които трябва да знаете. Кои са те?

 

Изберете прясна пуйка, не замразена

 

Ледените кристалчета, които се образуват по време на замразяването, увреждат мускулните клетки на пуйката. Когато птицата се пече във фурната, течността излиза много по-бързо от увредените клетки и изсушава месото.

 

Всъщност, по-добре е да изпечете 2 по-малки пуйки, отколкото 1 голяма

 

По-малките пуйки се изпичат по-равномерно от големите. Ако посрещате повече гости, просто вземете 2 по-малки птици. Ще ги приготвите по-лесно и ще се изпекат перфектно.

 

Потопете пуйката в разтвор от вода и сол (саламура)

 

Това ще я овкуси в дълбочина и ще направи месото много сочно. По желание, към саламурата може да се прибавят различни подправки.

 

Намажете пуйката с меко масло

 

Докато то се разтопява, ще й придаде неповторим аромат. Маслото също може да бъде овкусено с подправки, ако предпочитате по-наситени вкусове.

 

Завържете краката на пуйката хлабаво или изобщо не ги връзвайте

 

Ако краката на птицата са вързани плътно от двете й страни, ще е необходимо много повече време, за да се изпече. Освен това, гърдите ще станат готови по-бързо, отколкото останалата част, и вероятно месото ще стане сухо и препечено.

 

Запечете пуйката първо от обратната й страна

 

В първия час на готвене, може и върху решетката на фурната. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно.

 

Използвайте термометър

 

Не искате пуйката да се препече и да стане суха, нали? Подходящата температура е между 70 и 80 С.

 

Изчакайте пуйката да си "почине", преди да я нарежете


Оставете я да се охлади 20 минути преди сервиране. Така месото ще бъде много по-сочно.

Рецепти