Елегантната "Печена Аляска"
от Kulinar.bg | 05 юли 2013
На 1 февруари в САЩ празнуват Денят на Печената Аляска

Един от трудните сладкиши, които кулинарията е изобретила, е "Печена Аляска". Десертът се приготвя от сладолед, поставен в мини форма за пай, сервиран на канапе от пандишпанено тесто.

 

Всичко това се обвива с белтъци, разбити на сняг. Формата им зависи от въображението ви, но ако искате да се доближите до оригинала, е добре да наподобява планина.

 

Тайната на десерта е да се сложи в изключително топла фурна за кратко време, но достатъчно дълго, за да се зачервят белтъците. Планината от пухкави белтъци действа като щит и пречи на топлината да достигне до сладоледа.

 

Така се получава изключително интересен десерт – топла карамелизирана обвивка от белтъци, студен сладолед, а за допълнителен разкош, може да се добавят и плодове, като гарнитура.

 

Името на десерта е дело на изобретателен шеф-готвач в един от ресторантите на известна верига в Ню Йорк.

 

Това се случва през 1876 година в чест на току-що придобитата територия. На 1 февруари в САЩ празнуват Денят на Печената Аляска. Поздравяваме ги за патриотизма с тази рецепта за Печена Аляска.

 

Някои смятат, че първи китайците измислят подобен сладкиш, но използват бутер тесто вместо белтъци. Френските майстор-пекари модифицират идеята, вероятно, за да я направят по-елегантна, и въвеждат пухкавите белтъци.

 

Така или иначе, рецептата е много оригинална и на нас много ни допада. Оставяме желаещите авторски права да си спорят, а ние ще се наслаждаваме на вкусния десерт.

Рецепти