5 любопитни факта за руло "Стефани"
от Kulinar.bg | 17 февруари 2014
Рецептата е с богата и интересна история

Руло "Стефани" е любима на мнозина рецепта с дълга и любопитна история. Тя е лесна за приготвяне и често присъства на масата на българина. И не само!

 

Оказва се, че месното руло се хапва навсякъде по света, като в определени отрязъци от историята е било истински спасител от глада.

 

Предлагаме ви да се запознаете с 5 любопитни факти за руло "Стефани", след които със сигурност ще гледате на рецептата с друго око.

 

Руло "Стефани" от древността

 

Мляното месо, смесено с най-различни други продукти, е част от кулинарните традиции на много страни. Германците например, също като нас, добавят сварени яйца в рулото. Древните римляни пък предпочитали да го "пълнят" с хляб, накиснат във вино, с много подправки и кедрови ядки.

 

В Средновековна Европа експериментирали с плодове, ядки и подправки. Понякога го сервирали горещо и увито в шунка, в други случаи го поднасяли студено със сосове или в желатин.

 

За първи път рецепта за руло "Стефани" се споменава в римската кулинарна книга "Апиций" през 5 век.

 

Модерната рецепта е тясно обвързана с изобретяването на месомелачката

 

Преди да се появи този полезен уред, месото е трябвало да бъде обработвано на ръка, за да се получи необходимата консистенция за руло. Месомелачката много улеснява целия процес.

 

Макар в днешно време тя да не е толкова необходима и разпространена, преди няколко десетилетия уредът е присъствал във всяко домакинство. Именно благодарение на него, руло "Стефани" става още по-популярно.

 

Руло "Стефани" и Голямата депресия 

 

Голямата депресия от 30-те години на миналия век е период, много тежък и за американците, и за европейците. Безработицата е огромна, храната е недостатъчна. Именно способността на тази рецепта да "замаскира" вкуса на евтиното месо, я превръща в истински спасител от глада.

 

Руло "Стефани" и Втората световна война

 

Поради подобни причини, рецептата става често сервирано блюдо по време на ВСВ. Руло "Стефани" е формулирано така, че да засити максимално с минимално количество евтини и лесно достъпни продукти. Именно в този исторически период започват да се появяват и вегетариански варианти на рецептата, поради недостига на прясно месо.

 

Руло "Стефани" е рецепта с много лица

 

Почти няма да откриете държава, в която тази рецепта да отсъства от трапезата. Разбира се, руло "Стефани" носи различни наименования. В Австрия се казва Faschierter Braten, в Белгия - Рain de viande, а в Италия -  Рolpettone.

 

Всяка страна е допринесла с нещо. В руло "Стефани" участват и гъби, вино, разнообразни подправки. Вие също можете да експериментирате!

 

Предлагаме ви няколко рецепти за любимото руло, които доказват неговото кулинарно разнообразие:

 

Руло "Стефани" (Андреана)

 

Руло "Стефани" в бутер тесто

 

Руло "Стефани" с палачинки

 

Руло "Стефани" с омлет

Рецепти