5 грешки при готвене на брауни
от Kulinar.bg | 23 май 2017
Основни и важни съвети

Има един десерт, който определено обожаваме – брауни! Напоследък стана доста известен, а и нямаше как, просто е супер вкусен – шоколадов, лепкав, сладък... Вече ви се дояде, нали, и на нас така.

 

Има най-различни рецепти за брауни. Можете да опитвате, докато намерите вашата, така да се каже.

 

Но има някои неща, с които трябва да се съобразим, за да ни се получат нещата. На пръв поглед може да ви се сторят незначителни стъпки, но трябва да ги спазваме, ако искаме добър резултат на финала.

 

1. Правилната рецепта! Както казахме, има много варианти на десерта, преди да започнете трябва решите – по-лепкаво или по-кексово брауни ви се хапва. Можете да разпознаете вида по количеството на брашно спрямо маслото и дали в рецептата има какао или шоколад.

 

Е, нищо не пречи да направите по един път рецептите, за да разберете кое ви допада повече.

 

27698

 youtube.com

 

2. За сполучливо брауни, трябва да използвате шоколад (не какао). И нещо важно – трябва да оставите шоколада да се охлади хубаво, след като сте го стопили. Не трябва да се добавят яйца в топлия шоколад, по този начин рискувате яйцата да се "сготвят" в шоколада.

 

3. Съдът, в който печете браунито трябва да е с правилната големина. Трябва да спазвате препоръките в рецептата. Ако тавата е много голяма, тогава ще се получи тънък и изгорял (по всяка вероятност) сладкиш. Обратно – ако пък е много малък, тогава може да не се изпече за времето, посочено в рецептата. Обикновено в рецептите се препоръчва да е с 20-22 см диаметър.

 

32879

 youtube.com


4. Не прилагайте теста с клечката! Докато чакате да извадите клечката суха, браунито ще е изгоряло. Текстурата му е лепкава и не трябва да се пресушава, а да се остави да изстине, след като се изпече.

 

5. Охлаждането му е важно и за рязането. Не бързайте, дайте време на сладкиша да се охлади напълно, защото рискувате да се получат грозни парчета (меко казано).

 

20337

sxc.hu


 

Предлагаме ви 3 различни рецепти за брауни, опитайте ги, за да усетите разликата във видовете:

 

шоколадово брауни с малини

 

шоколадово брауни

 

фъдж-брауни

Рецепти