5 от най-честите грешки в печенето
от Kulinar.bg | 15 октомври 2015
Които вгорчават желанието да правим десерти

 34398

sxc.hu

 

Печенето или сладкарството е висш пилотаж в кулинарията!

 

Свикнали сме да чуваме този възглас толкова често, че вече го приемаме за неуспорим факт.

 

Да, не можем да кажем, че направата на сладкиши и десерти в фасулска работа, но с малко старание, малко опит, малко дарба... и направата на десерти, които са ни стряскали досега, може да се превърне в невероятно приятно и разтоварващо действие. Има няколко класически примера за грешки в печенето, които ни пречат да стигнем желания резултат.

 

Ще обърнем внимание на тях с една единствена цел – да ви покажем, че печенето и направата на сладкиши е нещо, от което не трябва да бягате като дявол от тамян!

 

Не спазвате рецептата. Печенето е много по-прецизна задача от готвенето по принцип. Ако правите 1-ви опит за дадена рецепта, тогава определено НЕ трябва да се впускате в експерименти. Тъй като рискувате да похабите продуктите (а както сте забелязали – сладкарството не е най-евтиното удоволствие, на което можем да се отдадем).

 

Не вярвате, че е важно всички съставки да са със стайна температура. Често нямаме време и директно вадим всичко от хладилника. А не трябва. За да имаме перфектен крем, то трябва да направи усилие, иначе просто няма да сме доволни от резултата.

 

Не оразмерявате продуктите предварително. Това е важно не само, за да се спази рецептата, а и за сте сигурни, че всички съставки са в тортата. Няма шанс да пропуснете нещо, ако то е на плота пред вас.

 

34400

sxc.hu 

 

Трябва да знаете кога да се впуснете в по-продължително действие и кога да не прекалявате. Става дума за това колко време да разбиете маслото със захарта, за да се получи най-гладкият и пухкав крем за тортата, например. Или обратно – да не разбивате прекалено дълго самото тесто. Веднага след като брашното е смесено с останалите продукти, намалете миксера или го изключете. За да не се получи преразбиване на тестото, е добре да преминете на ръчно разбиване.

 

И накрая прекалено много се страхувате от печенето. Това е най-релаксиращата част от кулинарията. Трябва да се разтоварвате и забавлявате. Дори и нещо да не изглежда толкова добре, няма как да не е вкусно щом в него има шоколад, захар и масло (както казваше един шеф-готвач).

 

Погледнете и тези заместители на основните продукти в печенето, полезно е да ги знаем, ако се случи да сме забравили да купим някоя съставка за десерта.

 

34399

sxc.hu

Рецепти