11 неща, които неочаквано се ядат с шоколад!
от Симона Иванова | 08 март 2015
Невероятно, но факт!

Да, да, познаваме се – всички обожаваме шоколад. Течен шоколад, млечен шоколад, шоколадова торта, брауни, кексове, шоколадови глазури, палачинки с шоколад, кроасани с шоколад, бутерки с шоколад, черен шоколад, шоколад с пълнеж, даже и само филийка с шоколад... Можем да продължим да изреждаме до безкрай.

 

Доста често сме чували фразата "Мога да ям шоколад под всякаква форма", понякога казвана и от самите нас. Сигурни сме, че и вие си го мислите! Да проверим доколко наистина сте (сме) фенове на шоколада. Как бихте го възприели в следните комбинации?

 

Шоколад с морска сол – това може би не е чак толкова шокиращо, тъй като напоследък шоколадът с морска сол се превърна в новата екзотична мода, която дори се среща и в България. Вкусът е интересен – солта в шоколада не е разтворена напълно, а леко хрупка в шоколада. Повечето от вас сигурно са опитвали шоколад в комбинация със сол или осолени ядки или крекери. На нас ни допада сладко-соления вкус на това изкушение, макар че си предпочитаме обикновения шоколад. А вие? 

 

С картофен чипс – ммм да, обичаме да си топваме бисквитката в шоколада, ама чак пък и чипса? Е, явно комбинацията не е чак толкова лоша, защото в Америка е доста нашумял хит. Ако решите да пробвате, можете да си го приготвите вкъщи. Очакваме после да ни предложите вашата "изпитана рецепта". 

 

С разни подправки – тоест смлени подправки, добавени в обикновен шоколад. Не, нямаме предвид канела и джинджифил, което може би ви звучи логично. Правени са "експерименти" с добавяне на кардамон, къри, масала и уасаби. И не, не сме сигурни, че този шоколад няма да има вкус на суши.

 

Люти чушки – звучи доста огнено. Това е съчетание, което още ацтеките са "открили" - приготвяли си специално стимулиращо питие с какаови зърна, люти чушки, мед и ванилия. Ако смятате, че можете да им се доверите, следващия път топнете люта чушка в течен шоколад и споделете как е.

 

Месо с шоколад – това основно ли е, десерт ли е, вие ще прецените. Щом може да хапваме свинско със сини сливи и патешко с боровинки, защо пък да не пробваме пилешко с шоколад?

 

Бекон – и то пържен бекон, топнат от единия край в млечен шоколад. Как ви звучи? Другият вариант е бонбони от кубчета бекон, покрити с шоколад. Дали е вкусно не знаем, но със сигурност е калорично.

 

Гъби – тази комбинация са я открили хипитата. Те смесвали "магическите" си гъби с шоколад за по-приятно усещане. Това точно не ви го препоръчваме да опитвате. Американска компания решава да експериментира, като използва специално култивирани гъби, за да намали количеството на захар в шоколада. Тези гъби абсорбират съставките, причиняващи горчив вкус, и оставят полезните си вещества. След триседмична ферментация нуждата от захар в шоколада намалява с 50%. Ето тази комбинация между гъби и шоколад вече ни харесва!

 

Цветя– да, точно както подправките, различни видове цветя се използват, за да направят шоколада по-нестандартен и екзотичен. Колкото по-красиви и екзотични са цветята, толкова по-добре!

 

Бира – е, това не го бяхме очаквали. Бира с вкус на лимон, на грейпфрут, защо не и на шоколад?

 

Сирене – и ние си помислихме, че става дума за рикота или маскарпоне. Да, ама не! След откриването на шоколадовата бира се появил и шоколадовият чедър. Сигурно двете в съчетание си пасват идеално. Ето ви идейка – следващият път, когато приготвяте плато с различни видове сирена, залейте ги с разтопен шоколад. Може пък и да не е чак толкова странно.

 

Пържени краставици с шоколад - ....... . Без думи сме! Самата идея за пържена краставица е доста нетрадиционна, а потопена в шоколад чак звучи нереалистично. Но ще ви изненадаме - това е едно от най-продаваните "лакомства" на ежегодния панаир в Минесота. Ако имате път натам и сте любители експериментатори, пробвайте!



Ако тези комбинации са ви се сторили твърде нетрадиционни, но пък от толкова споменаване на думата шоколад ви се е дохапвало нещо шоколадово, пригответе си някоя от изпитаните и със сигурност вкусни десерти:

Сладкиш с шоколадов крем

Шоколадова торта без брашно

Шоколадова торта с малини

Домашен шоколад

Лесна шоколадова торта без яйца

Рецепти