Шоколадова торта с малини
Шоколадова торта с малини
Източник: Десислава Николова
Тип ястие: десерт
Националност: българска кухня
Сезон: лято
време
40 мин.
порции
продукти
250 гр. малини
1 бр. яйца
120 гр. шоколад
90 гр. захар
120 гр. масло
2 с.л. какао
1 щипка сол
Начин на приготвяне
лесна
1

В тенджера се сипва кафето и се прибавят маслото и захарта.

2

Тенджерата се маха от котлона и се прибавя настърганият шоколад.

3

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с. л. какао. Изсипва се в шоколадовата смес и се разбърква до еднообразна смес.

4

Добавя се яйцето и тестото се разбърква още веднъж.

5

Форма за торта с диаметър 18 см се намаслява и се застила с хартия за печене. Изсипва се половината от тестото.

6

Отгоре се нареждат малините и се покриват с останалото тесто.

7

Тортата се пече в предварително загрята фурна на 180-190 С за 50 минути.

8

Готовата шоколадова торта с малини се охлажда и се поръсва с останалото какао и се украсява с малини (или с шоколадова глазура).

9

Шоколадова глазура

75 г натурален шоколад
60 мл течна готварска сметана
12 г краве масло (стайна температура)
1/2 с. л. коняк (по желание)

Сметаната се кипва и се отнема от котлона.
Прибавя се настъргания шоколад и маслото (по желание и коняк).
Разбърква се до пълно разтваряне на маслото и шоколада.
Топлата глазура се излива върху изстудената торта (задължително върху изстудена торта).

Подобни рецепти
Любопитно