Чоризо и пикантният вкус на Испания
от Мартина Николова | 17 юли 2013
Колбасът е любим и на цяла Латинска Америка

Чоризо, или още чорисо, е колбас с пикантен вкус, който идва от Испания и Португалия. Някои го оприличават на наденица.

 

Чоризото е любимият колбас на Аржентина, Мексико и други страни от Латинска Америка.

 

Месото, от което се прави чоризо, е свинско, а червеният цвят на колбаса се постига с доста голямо количество червен пипер, който му придава и доста интересен вкус.

 

Обикновено месото се смила на едри парчета, но се срещат и някои райони, в които предпочитат ситно смляното месо.

 

В повечето случаи колбасът се предлага в търговската мрежа пушен или сушен, такъв се намира и в магазините у нас.

 

Рецептите, в които влиза, са разнообразни - може да се направят вкусни сандвичи с чоризо, пушен кашкавал, сушени домати и печена червена капия. Това е вкус, много популярен и ценен в испанската кухня.

 

В някои страни от Латинска Америка заменят червения пипер с чили чушки и така вкусът на колбаса става още по-наситен и пикантен. Може да се сервира като гарнитура, а печен на барбекю, може да се хапва и самостоятелно, като основно ястие.

 

В Испания съществуват стотици различни варианти на колбаса чоризо. В тях може да се сложи чесън, различни билки или други подправки. Например в град Памплона, чоризо е широк салам от фино смляно месо.

 

Сушените варианти е препоръчително да се консумират на стайна температура, като разядка. По-мазните пушени варианти на чоризо обикновено се използват за готвене, тъй като са по-подходящи за топлинна обработка.

 

Португалската рецепта за популярния колбас съдържа свинско, мазнина, вино, червени чушки и сол.

 

В Мексико предпочитат свинското месо добре смляно. В повечето ресторанти чоризо се слага в популярните такос и буритос, а също така е честа съставка в пълнежа на пицата.

Рецепти