Червена боровинка
от Kulinar.bg
С многобройните си здравословни ползи

Вечнозеленият храст на червената боровинка има и вкусни ядливи плодове. От него се правят вкусни сладка, има и диви червени боровинки, които също са вкусни.

 

Любопитен факт е, че растението издържа на много ниски температури до -40 С. Именно затова храстът на червената боровинка се среща по каменисти поляни и местности в Средна и Западна Стара планина, Родопи, Рила, Пирин, Витоша и др.

 

В повечето случаи, където има черна, там расте и червена боровинка. Плодовете на червената боровинка не са толкова сочни и сладки , колкото тези на синята, например.

 

Но се появяват, след като сезонът на другите премине, което е и тяхното преимущество. Чували сте за нея, вероятно, във всички реклами на лекарства за проблеми с пикочната система.

 

Това е така, защото листата на растението са много добро средство за лечение на цистит и други проблеми, свързани с пикочните пътища.

 

Боровинките са полезни и заради свойството си да понижават холестерола, да предпазват от кариеси, а скорошни изследвания установиха, че има и положителен ефект при Алцхаймер и някои видове рак.

 

Червената боровинка е плод, който може да ви набави добро количество витамини, минерали омега-3 мастни киселини.

Рецепти