Храни за мозъчна дейност
от Kulinar.bg | 21 май 2015
За да развием мозъка на детето от ранна възраст

Когато сме в очакване на раждането на своята рожба, си казваме "само да е здраво, другото няма значение”. Това наистина е така.

 

Но никак няма да е зле, ако все пак детенцето ни се радва и на други качества. Така и ние ще сме по-спокойни за бъдещето на детето си и това, че ще може да се справя с живота занапред. Какво имаме предвид?

 

Ами, например, развита мозъчната дейност. Нямаме предвид, че детето ни трябва да е гений, но ако е – лошо ли ще е?

 

Група учени направили мащабно изследване на тема "има ли храни, които да могат да помогнат на децата да станат гениални”. Е, никой не очаква чудеса, но пък ако можем да помогнем да детето си да развие повече умствени възможности чрез храна, няма нищо лошо в това, нали не грешим?

 

Храненето с някои определени храни може да направи точно това. Установените резултати са на група американски учени.

 

Храните, които стимулират мозъка в детска възраст са: рибата, млечните продукти, бобовите растения и доматите.

 

Морските видове риби имат незаменими качества, част от които са полезните мазнини омега-3. Нееднократно сме казвали, че рибните меса са супер важни за деца и бременни.

 

Витамините и фолиевата киселина, които се съдържат в бобовите растения имат съществена роля за формирането на сивото вещество. 

 

Вкусните и червени доматки могат да подобряват работоспособността на невроните, а това води до подобряване на мозъчната дейност.

 

Млечните продукти имат важна роля за паметта и формирането на логика.

 

Е, ако вашето дете развие всички тези умствени умения, за които стана дума, то няма да има по-щастлив родител от вас. И на финала – дори да не храним детето с тези няколко важни храни за мозъка, то нека не забравяме, че те са полезни и за други функции на човешкия организъм. Затова не трябва да имаме и капка съмнение за това дали трябва да ги включим в менюто на детето ни.   

Рецепти