Фактор страх: Най-странните фобии на тема храна
от Kulinar.bg | 22 април 2013
И не става въпрос за броенето на калории в менюто!

Фобия (от гръцкото phobos - "страх"), или патологичният, натрапчив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или обстоятелство.

 

Страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапчиво състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение. (По Wikipedia)

 

Няма човек, който да не е запознат с особеното състояние, наречено "фобия". А и изненадващо огромен брой хора страдат от някаква фобия.

 

Всъщност това болестно състояние на страх има толкова много разновидности, че списък с всички тях трудно би бил изготвен.

 

Въпреки че ринофобията например, или страхът от носове (!), ни се струва адски шантава, още по-шантави са различните страхове от... хранителни продукти.

 

Като тук не става въпрос за притеснението даденият продукт да предизвика натрупване на излишни килограми.

 

А за съвсем реален страх към:

 

Кисел вкус – ацерофобия

 

Пиле, пилешко месо – алекторофобия


Гъби – микофобия

 

Чесън – алиумфобия

 

Полепване на фъстъчено масло по небцето - арачибутифобия

 

Месо – карнофобия

 

Храна, хранене – ситофобия (цитофобия)

 

Клечки за хранене – консекоталеофобия

 

Вкус, аромат – геумофобия

 

Зеленчуци - лаканофобия

 

Остава ни само да се надяваме никога да не ни сполита фобията към самия процес на хранене!

Рецепти