Табу храни за едни, нормална вечеря за други
от Мартина Николова | 25 февруари 2013
Храни, напълно приети у нас, са забранени у други народи

Факторите, които ни карат да не консумираме определени храни са разнообразни. Най- честите причини са религиозните вярвания и културите на определени народи.

 

Оказва се, че храни, напълно приети у нас, присъстващи често на трапезата ни са забранени от други народи. Ето една кратка класация на храни-табу...

 

Говеждо месо

 

Индуизмът забранява консумацията му, което обяснява и факта, че голяма част от индусите са вегетарианци. Кравата е свещеното им животно.

 

Дори и да не консумират говеждо, индусите са намерили друг начин да се възползват от кравата. Урината й се използва като гориво, а и намира място в аюрведа. Използват кравешката тор като настилка, а млякото се дава на кърмачета.

 

Риба 

 

„Не говори с мен с уста, която яде риба“ - сомалийска поговорка. Да, рибата е забранена храна за народите, обитаващи Сомалийския полуостров - Джибути, Еритрея, Етиопия, както и Кения, Северна Танзания.

 

Карантия


В страните от Европейския съюз, субпродуктите се определят като опасни за здравето. По тази причина тези продукти (мозък и т.н.), които могат да пренасят спонгиформна енцефалопатия („луда крава“), е препоръчително да се избягват.

 

Свинско месо

 

Според юдаизма и исляма, месото от свиня се счита за нечисто, поради всеядния й характер, а и нали останалите домашни животни са тревопасни.

 

Лук и чесън

 

Употребата на тези зеленчуци е забранена от будизма и индуизма по време на религиозни чествания и празници. Освен лук, будистите не ползват и пикантни подправки, защото вярват, че събуждат низките страсти.

 

 7350

 

Кучешко месо

 

За по-голямата част от света, яденето на кучешко месо е повече от неприемливо. Но съществуват и страни, в които консумирането му е доста разпространено, като Виетнам и Северна Корея. Юдаизмът и ислямът определят кучешкото месо като едно от най-нечистите, съответно и то е забранено.

 

Заешко месо

 

Заешкото не е най-често срещаното месо, което слагаме на масата си, но така или иначе се оказва, че Библията го определя като нечисто. Това се дължи на факта, че зайчетата не са чифтокопитни, но пък се хранят с растения и корени, което поставя забраната под въпрос. Затова много хора дори не биха предположили, че консумирането на заешко може да бъде забранено.

 

7351

 

Независимо от религиозния и националния белег, това са само формални разделения, що се отнася до храната, която избираме да консумираме.

 

В крайна сметка изборът е ваш. Ако не е в противовес на разбиранията ви, няма нищо лошо, стига да не е опасно за здравето ви.

 

Ако мислите, че тези забрани са странни, какво ще кажете за това- отскоро в страни като Франция и Италия катериците са включени в гурме-менютата като деликатес.

 

Рецепти