Сос Песто
Вкусът на Италия затворен в бурканче

Думата "песто" идва от италианското "pestare” - счуквам, смачквам, правя на паста. Ароматният сос произхожда от областта Лигурия, Северна Италия, по-точно Генуа. От там произлиза и името му "Pesto alla Genovese" - буквално "Песто по Генуански".

 

Пестото се състои от няколко основни съставки – босилек, зехтин, чесън и твърдо сирене. Традиционното приготвяне на соса, изисква съставките да се счукат в керамично или дървено хаванче.

 

Предшественик на пестото е вид паста, наречена "моретум", която е приготвяна от древните римляни. По-късно, когато босилекът става широко разпространен в Италия, местните адаптират рецептата.

 

За първи път сегашният вид на рецептата за песто е спомената през 1837 година от Джовани Батиста Рато в книгата му "La Cuciniera Genovese”. В Северна Америка, апетитният зелен сос става известен много по-късно, едва през 80-те и 90-те години на 20 век.

 

 

Пестото е незаменима част от италианската кухня, а разпространението на рецептата в цял свят се дължи на неговата мултифункционалност. Сосът може да бъде сервиран с различни видове паста и спагети, тестени изделия, дресинг за салати, като подправка за месо и риба или просто върху препечени филии.

 

Освен, че притежава вълшебен и запомнящ се вкус, пестото е и много здравословно, особено ако се приготвя в домашни условия. Разберете как да си направите вкусно и полезно домашно песто, тук.

Рецепти