Хормоналната диета и връзката между хормони и хранене
от Мартина Николова | 21 април 2013
Наднорменото тегло всъщност не е пряка и единствена последица от приемането на прекомерно количество калории

Тиери Ертог е белгийски ендокринолог и е сред най-големите световни експерти по хормонална антиейджинг терапия. Маргарита Енрико-журналист, автор на телевизионни предавания и книги, взима участие и в написването на множество научни трудове на световно ниво. Те двамата са автори на книгата "Хормонална диета".

 

Хормоналното здраве се дължи на наследствените характеристики, които се подхранват, когато се храним. Тези характеристики са индивидуални.

 

Ако искате да се чувствате добре, бодри и тонизирани, ако искате да се научите да контролирате физическото и психическо си здраве, трябва да определите към кой хормонален тип принадлежите и нещата ще добият ясен вид.

 

Недостигът или излишъкът на хормони, които определят хормоналния баланс на всеки, са част от индивидуалните характеристики, така както цветът на очите или косата.


Връзката между хормони и хранене помага за обясняването на някои процеси, които стоят в основата на здравето или болестите, и разкрива защо някои хора отслабват, следвайки определена диета, докато други не получават никакъв резултат, защо някои остаряват по-бързо, а други успяват да останат млади за по-дълго време.


С напредването на възрастта ние сме естествено предразположени към пълнеене, но не трябва датърсим основната причина за този феномен само в годините или в обилното хранене: до голяма степен той се дължи на хормоналния статус.


Наднорменото тегло всъщност не е пряка и единствена последица от приемането на прекомерно количество калории, а е хормонална реакция, предизвикана от избраните хранителни продукти.


Хранителните продукти могат да бъдат благотворни, ако действат като действително лекарство за здравето; неутрални, ако поведението им е на хранителни продукти; вредни, ако действат като токсични субстанции.


Който се храни неправилно, е нещо като герой, защото за него всичко е по-трудноизпълнимо и не носи удовлетворение. За да бъде началото правилно, е нужно преди всичко да промените отношението си, като избирате всичко онова, което е здравословно, естествено и биологично и се откажете от прекалено сладките, с продължителна термична обработка и мазни храни.


Нашите предци със сигурност не са пиели газирани напитки или кафе.В действителност водата е най-подходящата напитка за нашия режим (поне 2 литра на ден), зеленият чай горещо се препоръчва, както и прясно изцедените сокове без допълнителна захар.


Човешкото тяло се нуждае от над четиридесет вида храни, за да се поддържа в добро здравословно състояние.За предпочитане е една храна да не се консумира повече от 2 пъти в седмицата, защото са необходими 3-4 дни да се премахне изцяло от червата.


Ето няколко стъпки, които можете да се опитате да следвате:


Дъвчете храната възможно най-дълго.


Ако имате постоянен апетит, увеличете приема на протеини.


Старайте се да вечеряте рано.


Избягвайте млечните продукти, по-голямата част от тях съдържат високи нива на мазнини.


При всяко хранене консумирайте качествени мазнини като зехтин и пречистено масло.


Задължително е да се избягват панираните и пържени храни.


Не смесвайте плодове с други храни.


Яжте пресни и естествени храни.


Още подробна информация можете да намерите в книгата "Хормонална диета" на издателство Colibri.

 

Рецепти