Натуралният сок е вреден колкото подсладените газирани напитки?
от Боян Кърпачев | 19 февруари 2014
Чаша плодов сок не се равнява на порция плодове или зеленчуци

Подсладените газирани напитки са подложени на постоянен словесен и изследователски обстрел от страна на диетолози и учени. Експертите твърдят, че количеството захар, добавено във всяка напитка от този вид, допринася за по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Също така са източник на много калории, от които никой няма нужда.

Сега, двама учени Великобритания са се нагърбили със задачата да докажат, че дори естествените натурални сокове (към които не е добавяна захар) са източник на голямо количество захари и са вредни, почти колкото газираните напитки.

В публикация в списание Lancet Diabetes and Endocrinology, изследователите сравняват хранителната стойност на ябълков сок с тази на кутия кола. Една чаша ябълков сок съдържа 110 калории и 26 грама захар.
"Количеството калории и захар са почти идентични с тези, които ще намерите в същия обем кока-кола", заключават те.


Изследователите също така цитирали предишни изследвания, свързващи редовната консумация на сок от грозде с увеличаване на инсулиновата резистентност (която е предшественик на диабета). "Това надхвърля всички хранителни ползи, които носят витамините и минералите в плодовите сокове", пишат изследователите.

Макар че засега никой, освен двамата изследователи, да не e потвърдил тезите, учените призовават да се пишат предупредителни текстове и върху етикетите на натуралните сокове.


Според тях потребителите имат правото да знаят за голямото количество калории и захари, които могат да си докарат чрез соковете. И това, че чаша плодов сок не се равнява на порция плодове или зеленчуци.

Рецепти