Наръчник на бармана: Мексикански ликьор Калуа
от Kulinar.bg | 18 юли 2013
Който можете да си направите много лесно и вкъщи

Калуа е мексикански ликьор, базиран на основата на ром и овкусен с примамлив аромат на кафе.

 

В напитката има още захар, царевичен сироп и ванилови шушулки. Дотук звучи наистина прекрасно!

 

Дон Педро Домеки започнал производството на Калуа ликьор през 1936 година. От 2004 насам алкохолното съдържание на ликьора е 20.0% (ликьор с 21.5% алкохол се продава само в щата Охайо).

 

Статистиката показва намаляване на алкохолната наситеност в сравнение с предишни години.

 

Има и един по-скъп вариант на напитката, направен от специален сорт кафе арабика, отглеждан във Вера Круз, Мексико.

 

Алкохолното съдържание на този вид е доста по-голямо – 36% и сладостта му е по-малка в сравнение с другите видове.

 

Ликьорът е високо одобрен, получава и редица награди и признания на различни състезания и конкурси за алкохолни напитки. Сами се досещате колко интересни коктейли могат да се направят с този ликьор.

 

Е, ако в момента сте някъде на почивка, поръчването на един екзотичен коктейл няма да се стори неприемлив на никого, дори и в по-ранен час.

 

Ако пък сте приковани на работното си място и скоро не се очертава възможност за релакс на някое приказно място, то имаме добра новина за вас.

 

Можете да си направите Калуа и вкъщи. Следвайте тези няколко стъпки.

 

Рецепти