Мистерията на перфектната шестоъгълна пчелна пита
от Kulinar.bg | 23 юли 2013
Или какво точно правят пчелите

Хилядолетия наред, мислителите са се прекланяли пред инженерните умения на пчелите, от чийто труд се раждат великолепните пити. Всяка восъчна килийка представлява перфектен шестоъгълник.

 

Нейните шест тънки страни предоставят не само здравина на пчелната пита, но и най-интелигентният начин за съхранение на мед.

 

През 4 век гръцкият математик Пап Александрийски пише: "По силата на определена геометрична предвидливост, пчелите знаят, че шестоъгълникът е по-голям от квадрата и триъгълника и ще задържи повече мед за същия разход на материали".

 

За Чарлс Дарвин, пчелната пита е "абсолютно перфектна в пестенето на труд и восък".

 

Но как точно я правят пчелите?

 

Отговорът, според ново проучване, се крие в първоначалната форма на шестоъгълниците, която е кръгла. Те постепенно се превръщат в шестоъгълници чрез премерения поток на восъка, който е полуразтопен, благодарение на усилията на специален клас работни пчели.

 

Това предполагат трима учени от Великобритания и Китай, ръководени от професор Бхусхан Карихалу от бившето хималайско княжество Кашмир.

 

Учените проследили какво се случва, след като пчелите-строители на питата издърпат восъчните люспи от телата на пчелите-събирачи.

 

Всички пчели работят задружно едни до други в съседни и срещуположни кръгли тръби.

 

Топлината, която отделят по време на работа + физиологичните свойства на восъка, финализират процеса.

 

На температура от 45 С, восъкът започва да тече бавно под формата на еластична течност.

 

Напрежението на повърхността му помага буквално да тече като кафе. Восъкът постепенно започва да се показва, формирайки мъничка точка, която се превръща в ъгъл на шестоъгълника.

 

По време на този процес, стените на клетките продължително се разтягат, а след това се сливат, образувайки перфектен шестоъгълник.

 

Резултатите на проучването са публикувани във Вестника на Кралското общество (Journal of the Royal Society Interface).

Рецепти