Маскарпоне - голямата любов на тирамисуто
от Kulinar.bg
Италианското сирене, което се е превърнало в запазена марка

Тирамису! Прекрасният десерт, който италианските сладкари са били така любезни да предоставят на света е немислим без кремообразното сирене маскарпоне, което го прави уникално.

 

Малко ще се затрудним да определим текстурата на този вид сирене. Някои го определят като извара, но то няма характерната гранулирана консистенция на изварата. Може би по-коректно би било да се сравни в тази на сметаната.

 

Както вече казахме, то е кремообразно, а количеството мазнини в него е доста голямо – 65-75%. А това го прави плътен, двойно, дори тройно сметанов, висококалоричен млечен продукт, който все пак е сирене.

 

Маскарпонето се прави от каймака на млякото, като към него се добавя лимонена или оцетна киселина.

 

Областта Ломбардия, Италия се гордее с "изобретяването" на това сирене, някъде през далечната втора половина на 16 – началото на 17 век.

 

Впоследствие получава високото признание Традионен регионален хранителен продукт.


Според някои най-краткият начин да опишете маскарпоне е много гъст каймак, който е на път да се превърне в масло.


Освен известното тирамису, маскарпоне влиза в състава и на много дурги сладки и солени специалитети. Добавяйки го към рецептата, то засилва вкуса й, но не го изменя напълно. Комбинацията с аншоа, горчица и подправки е незабравима. Смесено с какао или кафе, маскарпонето става супер.


Можете много лесно да си приготвите маскарпоне у дома. Необходими са само 2 чаши животинска сметана и няколко лъжици лимонов сок. В дълбока тенджера сложете сметаната, загрейте я на средна температура. Разбърквайте периодично, за да сте сигурни, че няма да залепне.


След това добавете лимоновия сок (може да се използва и оцет) и разбъркайте. Оставете да се охлади, като през това време приготвите купа и тензух. Те са ви необходими за отцеждането на маскарпонето.


Сложете тензуха върху купата, излейте сметаната и оставете за 15 часа в хладилника. След това извадете сиренето заедно с тензуха, обърнето го в друг съд и махнете кърпата.


Образуваният продукт ще е кремообразен, с много бледо жълт цвят. Така можете да разполагате с вкусното сирене винаги, когато ви потрябва, без да се налага да купувате скъпото маскарпоне, което се предлага в магазините.

Рецепти