Безумно цветни десерти (Видео)
от Камелия Маринова | 06 февруари 2014
Пригответе си шарено руло, сладък хляб, чийзкейк, желе и френски макарони

Ако ви е писнало да приготвяте едни и същи едноцветни рецепти, вижте няколко предложения, които ще ви накарат да разнообразите менюто си до такава степен, че всички да се учудят. Приятно, разбира се. Особено децата!

 

Руло "дъга"


Разделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Слагаме жълтъците в средна по големина купа и ги разбиваме с електрически миксер. Добавяме 1/3 ч.ч. захар. Слагаме и 1 ч.л. лимонова кора и 1 ч.л. портокалова.

 

В голяма купа разбиваме белтъците за малко, след което слагаме 1/3 ч.ч. захар и продължаваме да разбиваме. Смесваме белтъците и жълтъците и ги бъркаме съвсем леко, за да не премахнем въздуха, който ще направи тестото пухкаво.

 

За сухата смес объркаваме 2/3 ч.ч. брашно и 1 ч.л. сода. Добавяме брашнената смес към яйцата и разбъркваме леко. Накрая добавяме 3 с.л. разстопено масло, леко охладено.

 

Разпределяме сместа в 6 купи. Оцветяваме различните смеси с различни бои с цветовете на дъгата. Слагаме всяка една в шприц или домашно направен пош и започваме да правим ленти върху тава, на която сме сложили хартия за печене.

 

Изпичаме блата, слагаме го на хавлия и го завиваме на руло, докато е още топло.Правим крем по желание, намазваме рулото и го навиваме. Така се получава интересно руло с цветовете на дъгата.

 

 

Сладък хляб като "диня"

 

В купа смесваме 1 ч.ч. мляко и 1 ½ с.л. разстопено масло, 2 ½ с.л. захар, 1 ч.л. сол, 8 грама суха мая. Добавяме 1 жълтък и разбъркваме. Слагаме малко брашно и прявим меко тесто. По рецепта брашното е 3 ч.ч., но може да се използва повече или по-малко.

 

Слагаме част от тестото в друга купа и още малко в трета. Оставяме половината от тесто в голямата купа. В него добавяме червена боя, за да се полчи розово. Слагаме и малко стафиди, за да се добие ефектът на семките на динята. Поръсваме с още брашно, за да се получи готово тесто, което да размесим. Връщаме го в купата и го покриваме, за да втаса. Повтаряме същото с останалите части – едната със зелена боя, а другата остава бяла.

 

Когато тестата втасат, ги оформяме. Розовото тесто правим на дебела лента. Бялото го разточваме и завиваме с него розовото. А със зеленото покриваме и двете теста. Докато ги оформяме във формата на хляб, ги мажем с прясно мляко. След като тестото е готово, го слагаме в намазнена тава и го оставяме да втаса отново. Печем в умерена фурна. Накрая, когато разрежем хляба, той прилича на диня!

 

 

Цветен чийзкейк

 

В купа смесваме 3 ч.ч. смлени бадеми, 3 с.л. захар и 5 с.л. разстопено масло. Слагаме сместа в тава с отварящи се страници и я притискаме, за да се получи коричка. Печем на 180 градуса докато леко покафенее. Оставяме да изстине.

 

В голям купа разбиваме 4 пакетчета крема сирене. Добавяме 1 1/3 ч.ч. захар и отново разбиваме. Слагаме 2 ч.л. екстракст от ванилия, 4 яйца, 2/3 ч.ч. кондензирана сметана и 2/3 ч.ч. течна сладкарска сметана. Разбиваме хубаво на ниска степен. Разпределяме сместа в 6 купички и оцветявме в различни цветове.

 

Изсипваме цвят по цвят върху вече изпечената коричка. Слагаме формата за печене в друг, по-голям, съд с гореща вода и печем на водна баня за час и половина на 160 градуса. Оставяме го да се охлади във фурната за 1 час, след това на плота за още толкова и накрая в хладилника за няколко часа или за цялата нощ. Полученият чийзкейк е невероятно красив и вкусен!

 

 

Многоцветно желе с ефект на "счупени стъкла"

 

Разпределяме в купи различните по цвят прахчета желета. Добавяме по 1 ч.ч. вряща вода във всяка купа. Разбъркваме, за да се разтвори добре. Оставяме желетата в хладилник. След като вече са стегнали добре, потапяме всяка купичка в по-голяма такава с топла вода за няколко секунди. Така желетата ще излезнат по-лесно. Режем ги на купчета, слагаме ги в чиния и ги връщаме в хладилника, за да стегнат още по-добре. Когато са готови, ги разпределяме в тава.

 

В купа слагаме 2 ч.ч. вряща вода и 2 пакета желатин. Разбъркваме и добавяме 1 кутия кондензирано мляко. Бъркаме добре, за да се смеси всичко и изсипваме сместа върху парченцата желе. Отново слагаме в хладилника за няколко часа. Получава се невероятна шарена закачка, особено за децата, които обичат желе!

 

 

Шарени френски макарони с шарен крем по средата

 

Приготвяме сместа за френските макарони по начина, който на скоро описахме. След това, намазваме вътрешната страна на поша на ленти с различни видове бои. За целта ще трябва да използваме четка за рисуване. Пълним поша със сместа и започваме да шприцоваме макароните. Получават се весели и цветни. Печем ги. За да си приготвим крема, процедираме по същия начин. Оцветяваме поша на ленти с различни цветове и слагаме крема вътре. Когато напълним макароните с него, десертът ще стане изключително цветен. Като една вкусна дъга!

 

Рецепти