Направи си сам: Крема сирене
от Камелия Маринова | 15 януари 2014
Оказва се, че не е никак трудно!

Колко пъти ви се е налагало да търсите по магазините най-доброто крема сирене, за да приготвите вкусна закуска на децата или пък за чийзкейк с неповторим млечна текстура?


И, макар че понякога се срещат и добри сирена в супермаркетите, не бихме могли да ги сравним с вкуса на домашно приготвените.


След като вече ви запознахме с начините за приготвяне на домашен кашкавал, е време да ви покажем и как може да си приготвите домашно крема сирене.


Рецептата е лесна и бърза за приготвяне.


Не е нужно сиренето да узрява, можем да си похапнем от него веднага, щом стане готово. Също така, рецептата не изисква импровизации.


Основните съставки са прясно мляко, кисело мляко, сол и мая за сирене. А ето и нашето предложение:


Необходими продукти:


3 литра прясно мляко


3 ч.л. сол


3 с.л. кисело мляко


15 капки мая за сирене

 

Начин на приготвяне:


Сварете млякото и го оставете да се охлади. Температурата му трябва да бъде около 38 C. Може да проверите и с пръст. Ако издържите повече от 6-7 секунди, значи е готово.


Разбъркайте киселото мляко с малка част от прясното и го добавете към останалото.


Прибавете всичките капки мая за сирене.


Разбъркайте и изсипете в марля, за да се изцеди до гъстотата, която ни е нужна.


Оставете го да се изцежда поне няколко часа. А най-добре е цяла нощ.


Може да се намали количеството на продуктите. Единственото правило е на 1 литър прясно мляко да се слагат по 5 капки мая за сирене.


В тази връзка, предлагаме ви да си припомните и историята на чийзкейка!

Рецепти