Шоколадова торта "Деси"
Шоколадова торта "Деси"
Източник: Десислава Чаневa
Тип ястие: десерт
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Яйцата се разбиват със захарта, олиото, бакпулвера (0.5= половин пакетче) и брашното, както и есенцията. На водна баня се разтопява черния шоколад, след което котлонът се изключва, но съда с шоколада не се сваля от него, за да е в течно състояние, колкото се може по-дълго време.

2

Към кашата се прибавят и 2-3 ч.л. разтопен шоколад, след което се разбърква добре. Във форма за печене, на дъното с готварска хартия намазана с олио, се изсипва и кашата. Пече се в предварително загрята фурна на 150 С и температурата не се променя до края на печенето.

3

След 10-15 минути блатът е готов (когато се образува леко розова, кафява коричка, значи е готов за изваждане). Докато блатът изстива се приготвя захарния сироп, който се прави от половин чаша захар и половин чаша вода, за 3-4 минути на котлона е готов.

4

След това блатът се изважда от формата и се слага в табличка, рингът от формата се слага отново около блата, след което се приготвя и сметановата смес, която се състои от 250 мл. сметана и 2/3 от разтопения шоколад. Когато блатът е изстинал напълно, както и сиропът, сме готови да приготвим тортата.

5

Блатът се залива със сиропа, след което се намазва със сметановата смес. Другата част от шоколада се оставя за шоколадовите фигурки, които се правят с чист шоколад, а останалата смес се премесва с 1-2 супени лъжици олио и се разбърква добре.

6

Започваме с украсата на тортата. Фигурките се оставят за около 15-тина минути в хладилник, както и самата торта. Изваждат се, рингът се отстранява внимателно, след което тортата се заглажда леко с нож, ако някъде се е развалила, и се украсява с шоколадовите фигурки.

7

Приятната комбинация от пандишпанов блат и шоколад е страхотна. Отне ми около 2 часа, но с абсолютно всичко, от миенето на съдове, до престояването й в хладилника. Надявам се да ви хареса.

Подобни рецепти
Любопитно