Чирашизуши (Япония)
Чирашизуши (Япония)
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: основно
Националност: азиатска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
200 гр. моркови
10 с.л. оцет
100 гр. грах
50 гр. скариди
1 бр. яйца
20 гр. шийтаке
20 гр. захар
10 ч.л. сол
2 бр. нори
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Оризът се накисва за 2 часа в 450 г. вода, след което се сварява

2

Докато е още горещ, се залива с оцет, в който са разтворени предварително захарта и солта

3

Изчакват се 10-15 минути докато оризът поеме течността, като през това време се разбърква. Получава се т.нар. сушимеши

4

С помощта на ветрило се ускорява изсъхването на ориза. Междувременно се накисват шийтаке (ако не намерите използвайте печурки) да омекнат

5

Когато гъбите са готови, се нарязват на ситно

6

Към тях се прибавят захар и сол и съвсем леко се сваряват

7

Морковите се нарязват на пръчици и сваряват със захар и сол

8

Грахът се сварява със сол

9

Гъбите, морковите и граха се прибавят към готовия ориз - сушимеши

10

Яйцето се разбива и от него се правят "палачинки". Нарязва се на конци

11

Скаридите се варят 1-2 минути със сол

12

Нори се нарязва на тънки ивици. С яйцата, скаридите и нори могат да се украсят сушимеши по ваш вкус, за да бъде приятно за консумация. Сервира се в купа.

Подобни рецепти
Любопитно