Шоколадов чийзкейк с ягоди
Шоколадов чийзкейк с ягоди
Източник: Юлия Петрова-Цветанова
време
50 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Използва се форма с диаметър 20 см.

2

Кракерите се смилат на ситни трохи. Може да се натрошат и на ръка, просто става по-бавно. Към тях се добавя разтопеното масло, рома и 1 с.л. от течния шоколад. Разбърква се хубаво.

3

Дъното и стените на форма за сладкиши с откопчаващи се страни, се застилат с хартия за печене. С помощта на лъжица се разпределя сместа в тавичката, като се прави и борд по стените, който да служи за ограничител на пълнежа.

4

Пече се в предварително загрята фурна, на 180 С за 15 мин, или докато ръбчетата покафенеят. Оставя се настрана да се охлади, като фурната не се изключва!

5

През това време се приготвя пълнежа, като крема сиренето се разбива заедно със захарта (без 1 с.л.) , до пълното й усвояване. След това се добавя яйцето и се разбърква отново до хомогенност. Сместа се разделя на две части.

6

Едната се разпределя върху вече охладената основа. Към втората част се добавя течния шоколад, разбърква се добре и се изсипва върху първия слой. Заглажда се добре с нож или лъжица. Връща се във фурната и се пече 20 минути.

7

Може да ви се стори, че пълнежът е недопечен и леко "подвижен", но така трябва да бъде. Ако се препече, ще стане твърде сух. Оставя се върху решетка да се охлади.

8

Ягодите се измиват, нарязват и подреждат върху чийзкейка. Желатинът се приготвя според указанията на опаковката. В случая се разтваря в 100-150 мл вода и се оставя за 10-15 мин да набъбне. След това се добавя лъжицата захар и по желание 1 с.л ром. Загрява се на водна баня до пълното му разтопяване. Важно е да не се допуска водата да завира. С лъжица се заливат плодовете.

9

Задължително трябва да престои в хладилник поне за 8 часа. Всъщност, това е най-трудната част – чакането :) Да ви е сладко!

Подобни рецепти
Любопитно