Сладка вита пита с мак
Сладка вита пита с мак
Източник: Валя Михайлова
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
време
90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята се размива в прясно мляко с една лъжица захар и малко брашно. Оставя се да втаса. Отделно се разбиват яйцата, захарта, част от разтопената мазнина и брашното.

2

Прибавя се втасалата мая и с останалото брашно се замесва тестото. Оставяме отново да втаса, след което се разточва на кора с дебелина около 1 см и се намазва с плънката.

3

Плънката се приготвя по следния начин: В тенджерка слагаме водата, маслото, захарта, меда и маковото семе. След като заври, се маха от котлона и, като поизстине, прибавяме кафето, какаото и канелата.

4

Рулото го нарязваме на парчета около 1 см, но не до края. Слагаме го в тавата и започваме да усукваме парчета, като същевременно извъртаме в такова положение, че разрязаната част с плънката да остане отгоре.

5

Оставя се да втаса още половин час, намазваме с разбит жълтък, прясно мляко и мазнина и печем в умерена фурна. Можем да поръсим питата с ароматизирана с ванилия пудра захар.

6

Да ви е сладко, приятели! :)

Подобни рецепти
Любопитно