Кулич - козунак от руската кухня
от Kulinar.bg | 07 април 2015
Висок, цилиндричен и ароматен

Винаги сме имали за цел да намираме различни, интересни рецепти, приготвяни по целия свят.

 

Както се казва "светът е пъстър", а ние бихме добавили "а кулинарията още повече".

 

Предлагали сме ви най-различни видове великденски хлябове. Историите на някои са и доста любопитни, като тази на панетонето – традиционно приготвяно в Италия за Великден.

 

Днес ще ви запознаем малко по-отблизо с една руска традиционна рецепта за коузнак. Неговото име е кулич. Руският козунак е сладък, приготвя се с мая, дотук нищо изненадващо, нали така.

 

Но формата му е много важна и характерна – висок и цилиндричен. Пече се в специални за целта форми. Денят на Христовото възкресение е немислим без кулич на масата за всяко руско семейство.

 

Има най-различни варианти, но традиционната рецепта включва стафиди, цитрусови корички и ядки.

 

В тази, която сме ви предложили има всичко това, но и малко кардамон, който го прави наистина уникален.

 

Кулич се приготвя и в Беларус, Румъния, Украйна, Хърватия, Сърбия, дори България.


Както повелява традицията, след литургията, куличът трябва да се благослови от свещеника. Благословен козунак се хапва на закуска, а такъв, който не е носен в църквата, се хапва на десерт.

 


В миналото се е сервирал със специално пасхално сирене със символи ХВ (Христос Воскресе). Кулич се яде само в дните между Великден и Петдесятница.


За разлика оттук, където може да хапваме и козуначени тестени изделия през цялата година, но това може би важи за не толкова религиозните сред нас.


Точната рецепта за руски кулич с глазура.

 

Рецепти