Мариновани печени домати
Мариновани печени домати
Източник: Нина Иванова
време
60 мин.
порции
продукти
5 ч.л. розмарин
20 с.л. зехтин
1 кг домати
1 с.л. сол
Начин на приготвяне
лесна
1

Доматите се измиват. Използват се по-месести сортове.

2

Според предпочитанията, могат да се обелят или да не се белят. Ако се белят, доматите се бланшират във вряща подсолена вода за около минута, за да се обелят по-лесно.

 

3

Нарязват се на половинки, ако са малки доматчета или на четвъртинки, ако са по-големи.

 

4

Премахват се семките и се нареждат в тава покрита с алуминиево фолио.

 

5

Заливат се с марината от зехтин, сол и розмарин.

 

6

Пекат се на силна фурна, докато се изсушат леко и придобият загар.

 

7

Готовите домати се сипват в буркани, като между тях може да се сложи нарязан чесън.

 

8

Заливат се със зехтин и се съхраняват в хладилник. Готовите домати могат да се използват за паста, пици, фокачи и др. ястия.

 

Подобни рецепти
Любопитно