Как се правят перфектно сварени яйца
от Kulinar.bg | 09 април 2015
Полезна информация за настъпващия Великден

Идва Великден и голямото боядисване на яйца.

 

Особено ако има деца в къщата, пада голяма забава, а и се боядисват повечко яйца. Децата обожават тази задача.

 

Но винаги се ядосваме, когато се чупят яйца, или не знаем точно колко време да ги варим, за да сме сигурни, че са сварени добре.

 

Трябва да се знае, че терминът "твърдо сварени яйца" не е съвсем коректен. Яйцате не бива да се преваряват.

 

Има няколко хитринки и съвета, които трябва да запомним, за да имаме винаги хубаво сварени яйца, без да са гумени и да се белят трудно.

 

1.Сложете яйцата на един ред в по-дълбока тенджерка.

 

2.Покрийте със студена вода отгоре, на около 2.5 см от върха на черупките на яйцата.

 

3.Сложете капак на тенджерката и варете на средна температура на котлона.

 

4.Веднага след като водата заври, махнете от котлона и оставете.

 

5.За големи средно сварени яйца, оставете във водата от 1 до 4 минути, в зависимост от вкуса ви.

 

6.За големи твърдо сварени яйца, оставете яйцата във водата за 15-17 минути.

 

7.Когато сте достигнали желаното ниво за готовност на яйцата, ги изцедете от водата.

 

8.Веднага покрийте със студена вода и няколко кубчета лед.

 

9.Рохко сварените яйца трябва да се държат във водата толкова време, колкото е необходимо, за да могат да се хванат с ръка.

 

10.Твърдо сварените дръжте до пълното охлаждане.

 

И няколко хитрости от нас, които трябва да знаете, когато става дума за добре сварени яйца:

 

Никога не трябва да варим яйцата продължително. Това ги прави гумени.

 

Ако искаме черупките да се отделят лесно и яйцата да останат лъскави, то трябва да варим малко по-стари яйца. Пресните се белят по-трудно.

 

За да запазим яйцата от пукване по време на варене, трябва да пробием широкия край (дупенцето) на яйцето с игла, което ще помогне и за лесното им белене.

Рецепти