Яйца Фаберже - изящество от скъпоценни камъни
от Kulinar.bg | 05 април 2014
Мехлем за окото

Изяществото на изкуството и човешкото въображение не спират да ни удивляват. Ще ви разкажем за най-красивите яйца в света.

 

Те са не само произведение на изкуството, но и богатство с голяма стойност.

 

Става дума за Яйца Фаберже.

 

Първо няколко думи за техния създател. Петер Карл Фаберже е руснак със смесен произход – баща естонец, майка датчанка. Петер е получил образованието си в няколко страни от Европа.

 

Това е важно за формирането на космополитната му личност, което вероятно допринася и за развитието и прецезирането на таланта му. Той се превръща в един от най-известните и уважавани ювелири на всички времена. Дело на който са именитите яйца Фаберже.

 

Може би не можете да си представите как едно яйце може да се превърне в произведение на изкуството с огромна парична стойност. Веднага хвърляме светлина на този казус.

 

Яйцата Фаберже са изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни. Как се ражда идеята за тези произведения?

 

Император Александър III дава поръчка в ателието на Петер за изработка на великденско яйце, подарък за неговата императрица. В ателието на Фаберже работели и няколко негови верни служители, също прецизни майстори.


Яйцето, подарък на императрица Мария Фьодоровна, предизвикало истинкси фурор, а поръчките от кралския двор заваляли една след друга.


Известни са 68 скъпоценни яйца. Като 52 от тях са представени като великденски яйца. Днес те се пазят в музей, като изключителни експонати.


Репутацията на Фаберже като майстор-бижутер бързо се разпространила из Европа. Благородници, магнати, интелигенти от Лондон, Санкт Петербург, Париж, Москва били заслепени от уменията на Фаберже.


Всяко едно от тези яйца има своята история, която е разказана прецизно чрез детайла. Скъпоценните камъни, които Фаберже използва, са кристал, лазурит, малахит, топаз и още много други.


Яйцата, които Фаберже изработва за императорското семейство, се считат за най-голямото постижение в художественото златарство, ако можем да се изразим така.


Предлагаме ви да се насладите на изяществото на някои от яйцата Фаберже в следващите няколко снимки.





Снимки: Wikipedia

 

Рецепти