Да си направим страхотни домашни франзели!
от Kulinar.bg | 04 август 2014
За неповторим вкус и аромат на домашен хляб!

Всички обичаме домашно омесения хляб! Миризмата му е абсолютно неустоима, хрупкавата му коричка ни пренася назад във времето, когато баба месеше всяка седмица, а вкусът му е несравним.

 

Българите сме си такива. Не сядаме на масата без хляб. И макар, че най-често да си замесваме традиционни питки и погачи, не пропускаме да експериментираме и с хлебни изделия, зародени в чужди държави.

 

Ето например франзелите . Няма супермаркет, в който да не се продават. В последните години си ги купуваме доста често и намираме все повече и повече приложения за тях.

 

Ще ви дадем идея дори. Разрежете франзелата на две по дължина и на две по ширина. Разтопете малко масло, пресовайте вътре чесън и намажете хляба. Изпечете го и ще получите страхотни чеснови хлебчета.

 

Няма да продължаваме с идеите за приложения на франзелите, ами ще ви покажем нещо още по-хубаво – рецепта за типични френски франзели.

 

Така следващият път няма да приготвите традиционната семейна рецепта за хляб, ами ще изненадате всички с абсолютно уникалните домашни франзели, които може да направите по следния начин.

 

Необходими продукти:

 

4 ч.ч. брашно

1 ½ ч.ч. топла вода

1 ½ ч.л. суха мая

1 ч.л. захар

2 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете захарта и маята в топлата вода. Оставете да шупне за 5 минути.

 

Пресейте брашното, добавете солта, след което и шупналата мая. Омесете тесто.

 

Не се притеснявайте, че тестото е лепкаво и меко – такова трябва да бъде.

 

Намаслете голяма купа и сложете тестото в нея. Покрийте го и го оставете да втаса за час или два. Трябва да увеличи размера си двойно.


Набрашнете обилно плота и изсипете тестото отгоре. Разделете го на три равни части.

 

Доомесете добре и оформете на 3 дълги франзели.

 

Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и ги покрийте с кърпа.

 

Оставете ги да втасат за втори път върху печката, която загрявате предварително на 250 градуса.

 

Докато фурната загрява, а франзелите втасват, сложете огнеупорен тиган на дъното на фурната. Над него сложете решетката, върху която ще се пекат франзелите.



Когато увеличат двойно размера си, ги сложете да се пекат на определеното място, а в загрятия тиган изсипете 1 ч.ч. гореща вода.

 

Така франзелите ще станат с хрупкава коричка, но меки отвътре.

 

Изпечете в силната фурна за 30 минути.

 

Вижте и видеото към рецептата, за да се справите още по-добре!

Рецепти