Великденски козунаци
Великденски козунаци
Източник: Мария Кунева
Тип ястие: тестени
Празник: Великден
Сезон: пролет
Кулинар: Мария Кунева
време
90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Моята великденска трапеза

2

Маята разтваряме с малко захар в топлото мляко (оставете 1 с.л.) да шупне.

3

Разбиваме яйцата и 10 с.л. захарта и към тях прибавяме олиото (без 1 с.л.), ванилията, настърганите кори, щипка сол и изливаме сместа към пресятото брашно, заедно с шупналата мая.

4

Омесваме за около 10 мин меко и еластично тесто, като няколко пъти разстягаме и навиваме, за да се получат конци в козунака, накрая сгъваме на пощенски плик и оставяме да втаса.

5

От готовото тесто се оформят фитили, които се сплитат на плитка или се завиват на кръг. Отново втасват, след това се мажат с жълтъка разбит с малко олио и мляко и се поръсват обилно със захар (количеството й е на вкус).

6

Пекат на 160 С в загрята фурна за около 45 минути, като времето зависи и от големината на козунаците.

Подобни рецепти
Любопитно