8 от най-вкусните рецепти за кекс
от Kulinar.bg | 13 май 2014
Защото една никога не е достатъчна!

Кексът е сред онези десерти, които никога не ни омръзват.

 

"Захранени" с вкуса му още от ранните си детски години, проявяваме желание да се научим да го забъркваме още като малчугани. С годините пък започваме да експериментираме с рецептата, да прибавяме или отнемаме някоя съставка.

 

Винаги с идеята за изключително вкусния краен резултат, който поднасяме на семейството и на гостите... А, честно казано, понякога се е случвало сами да се справим с половин доза кекс. Всъщност, и с цяла!

 

Като цяло, тайната на пухкавия кекс е в разделянето на белтъците от жълтъците, но и в самото печене, както и в количеството на брашното. Ако прекалите с последното, кексът ще се получи сбит и тестен.

 

Има една основна рецепта за (сладко) кексово тесто, която всеки роден кулинар познава отлично. В общи линии, необходимите продукти са 500 грама брашно тип 500, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, щипка сол, 250 грама масло, 4 броя яйца, 150 грама захар, 200 милилитра прясно мляко. Разбира се, маслото може да бъде заменено с растително олио (1 непълна ч.ч.), а прясното мляко – с кисело.

 

Оттук нататък следват интерпретациите – какао ли ще сложим, орехи ли, стафиди ли, сладко или течен шоколад? Друг прекрасен вариант за разнообразяване на класическата рецепта за кекс са ароматните ликьори, рома, лимоновата и портокаловата кора, плодовете, кафето.

 

А сега, както се досещате, идва ред на рецептите.

 

Шоколадов кекс с ром

 

На водна баня разтопяваме шоколада и маслото. Когато са готови, добавяме какаото, половин чаена чаша захар и рома. Разбъркваме добре и оставяме настрани да се охлади. За да се запознаете с цялата рецепта, кликнете върху линка горе. Имайте предвид, че ще бъде готов за час и половина.

 

Кекс с орехи, шоколад и филирани бадеми

 

Негов автор е Марианна Калинкова, така че отличният му вкус е гарантиран. Яйцата и захарта се разбиват до пухкава консистенция. Постепенно се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Добавя се олиото, леко топлата вода. Готов за 50 минути.

 

Плодов кекс с кускус (без печене)

 

Кой е казал, че кексът не може да се превърне в напълно здравословно изкушение? В тиган загряваме ябълковип сок, ванилията и солта. Кипнваме и слагаме кускуса. Разбъркваме, покриваме с капак и оставяме да къкри за няколко минути. Става готов бързо, но преди консумиране, е добре да престои в хладилника.

 

Кекс със сладко

 

В голяма купа се разбърква яйцето, към него се добавя захарта и киселото мляко, в което предварително е "погасена" содата. Сладкото пък е по избор. Кексът е готов за половин час.

 

Пълнен кекс

 

В купа разбъркваме с миксера маслото със захарта, добавяме яйцата, брашното с бакпулвера, ванилията и прясното мляко. Използват се сушени плодове, а кексът става за 1 час.

 

Кекс с мед и кафе

 

Приготвяме 1 ч.ч. не много силно кафе (по избор), а медът го разтопяваме. Смесваме кафето, меда, пресятото брашно със содата, олиото, канелата и нарязаните на едро орехи. Много вкусно звучи, нали?

 

Лимонов кекс

 

Смесваме сухите съставки - брашно, нишесте, бакпулвер. Разбиваме с миксера маслото, захарта, яйцата, кората и сока от лимона, без 2 с.л. от сока, който ще ни трябва за глазурата. Готов за 60 минути.

 

Солен кекс със сушени домати и маслини

 

Яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко и брашното с бакпулвера. Разбъркваме внимателно и слагаме разтопеното масло. Готово за 40 минути!

Рецепти