10 навика, от които трябва веднага да се отучим
от Симона Иванова | 09 март 2015
И то веднага!

Когато влезем в кухнята, правим някои неща механично – без да се замисляме. Имаме си някои устойчиви навици, които винаги спазваме. Сигурно и вие сте така. Оказва се обаче, че някои от нещата, които много често правим, докато готвим, са грешни.

 

Някои от тях просто провалят вкуса на ястието, докато други могат да бъдат опасни за здравето ни. Ще ви представим 10 навика, от които задължително трябва да се отучите. 


Загрявате олиото, докато не започне да пуши

 

Повечето рецепти започват със загряване на олиото в тиган. Обикновено отнема малко време котлонът да се затопли, затова слагаме олиото и обръщаме гръб на тигана, за да правим нещо друго, докато се сгорещява. Виждате дим да излиза от тигана, което значи че олиото е готово, нали? Грешно!

 

 Не само, че повечето мазнини придобиват лош вкус, след като са били загрети до "точка на димене”, но когато мазнината достигне тази точка или се загрява неколкократно, започва да се разрушава. Унищожават се полезните антиоксиданти и се образуват вредни съединения. Все пак точката на димене може да варира в някакъв диапазон, не е абсолютно число (при зехтина е между 180 и 220 С), тъй като много фактори влияят върху химичните свойства на мазнината. Можете безопасно и здравословно да готвите с всякаква мазнина, като не я загрявате, докато не започне да пуши. За да стане олиото достатъчно горещо за готвене, просто го нагрявайте, докато не започне да блещука. 


Бъркате храната твърде много

 

Изкушаващо е, докато готвите, да разбърквате постоянно храната, за да избегнете загaряне, но твърде многото разбъркване е лошо. Предотвратявате препичане, но унищожавате храната, като превръщате ястието си в каша. Можете да получите "усилвател” на вкуса, като оставите храната да стои спокойно върху горещата повърхност. Не се поддавайте на изкушението да бъркате постоянно, освен ако в рецептата не е изрично посочено. 


Препълвате тигана

 

Понякога готвенето изисква малко търпение. Може и да е по-бързо да напълните тигана до ръба с продукти, но това всъщност забавя готвенето и накрая ви дава голяма купчина каша. Ако искате да запържите, препълването на съда ще доведе до готвене на пара и няма да получите желания хрупкав резултат. Същото важи и за готвене на месо. Слагането на твърде много месо в тигана намалява много бързо температурата на съда, което може да предизвика залепване и много други проблеми. Най-добре е да готвите на части. Ще загубите малко време, но ястията ви ще станат много по-добри. 


Не оставяте месото да си почине 

 

Гладни сте и искате да се захванете с пържолата веднага след като сте я махнали от скарата. Почакайте! Оставете месото малко да си почине, преди да забиете ножа в него. Когато го оставите, соковете ще се разпределят равномерно по цялото месо и ще имате по-сочен резултат. Нарежете го твърде скоро и всички сокове ще се изсипят по дъската ви. Оставяйте на по-малките парчета месо за по-кратко време за почивка ( да кажем, 5 или 10 минути) и по-дълго за по-големите (например, повече от 20 минути за цяла пуйка). 


Изплаквате месото, преди да го готвите

 

Изплакването на месото в мивката може и да ви отърве от лепкавата слуз по него, но това замърсява мивката с бактерии, които могат потенциално да причинят хранителни заболявания. Потупайте месото с парче кърпа, за да премахнете нежеланите остатъци. 


Излагате незалепващите тигани на твърде силна топлина

 

Намалете топлината, когато ползвате незалепващи тигани. Високите температури могат да доведат до отделяне на съединението перфлуорокарбон под формата на пара от незалепващото покритие. Това съединение може да причини щети на черния дроб и да доведе до проблеми в растежа и развитието на децата. Попитайте производителите на тигана, който използвате, каква температура препоръчват. 


Използвате метални прибори за незалепващия тиган

 

Това не е никак добра идея. Може по невнимание да надраскате повърхността на тигана, което ще доведе до отделяне и след това поглъщане на перфлуорокарбон от незалепващото покритие. Използвайте дървени или силиконови прибори, когато работите с такъв тиган. 


Разбивате горещи течности в блендера, без да му махате тапата 

  

Трябва само веднъж да разбивате горещи течности, които да експлодират върху вас и цялата ви кухня, защото последствията са незабравими. Повечето блендери имат тапа на върха, която може да се отстранява. Ако някога сте били "нападани” от горещи течности, това може би е, защото не сте махнали тапата, преди да започнете да разбивате. Парата от горещата течност създава напрежение, което буквално излита, ако капачето е на мястото си. За да потушите напрежението, махнете тапата и покрийте блендера със сгъната кърпа, за да предотвратите бъркотията. 


Поставяте йенските съдове на функция "грил” на фурната

 

Йенските съдове са чудесни за приготвяне на гювечи, но използвайте метални съдове, ако рецептата изисква печене на "грил” – дори за съвсем кратко време. Йенските съдове не са проектирани да издържат на топлината на грила. Ако се нагреят твърде много, те се строшават, в резултат на което ще трябва да започнете отначало и ще имате голяма бъркотия за почистване във фурната. 


Месите тестото твърде много

 

Когато правите тесто за печене (или каквото и да е с големи количества брашно), искате всичко да бъде добре смесено. И за да го направите, месите. Но твърде многото месене е лошо. Механичното месене причинява създаване на глутен в брашното, което прави печивото жилаво. Затова внимателно разбъркайте, докато тестото стане еднородно, след това оставете миксера.

Рецепти