Кулич с глазура (Русия)
Кулич с глазура (Русия)
Източник: Thinkstock/Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: руска кухня, ОНД
Празник: Великден
Кулинар: шеф Готвач
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

В голяма купа смесете маята, 50 мл топла вода, ¼ чаша захар и топлото мляко. Бъркайте, докато маята шупне и захарта се разтвори. Разбъркайте в 1 чаша брашно. Покрийте и оставете на стайна температура за 1 час.

2

Отделете жълтъците от белтъците. А след това отделете и два белтъка.

3

В купа за миксер сложете маслото, ½ чаша захар и 8-те жълтъка. Добавете маята, като разбъркате след това. Сложете ванилията, карданона, солта и останалото брашно. Направете меко тесто. Добавете стафидите, бадемите (начупени) и портокаловите корички.

4

В малка купа разбийте 2 белтъка, докато станат пухнави. Сложете ги към тестото. Месете с ръце, докато се поемат напълно. Тестото трябва да стане еластично. Отнема около 3-5 минути. Сложете в намазнена купа. Обърнете веднъж, за да се намазни тестото. Покрийте и оставете да втаса.

5

Намажете с олио висока форма за козунак или друг висок съд. Омесете няколко пъти тестото и го сложете във формата. Трябва да я изпълни.

6

Загрейте фурната на 200 С. Сложете кулича и печете за 10 минути. Намалете на 180 С и печете за още 35-40 минути, или до суха келчка.

7

Докато се пече, направете глазурата. Сложете в малка купа пудрата захар, сока от лимона, бадемовата есенция и малко вода. Разбъркайте.

8

Извадете кулича от фурната, оставете да изстине за 10 минути. Извадете от формата и оставете да изстине напълно. Докато все още е леко топъл, сложете глазурата отгоре.

Подобни рецепти
Любопитно