Яжте лилави храни!
от Kulinar.bg | 11 юли 2014
Те са в пъти по-полезни

"Да изядем дъгата!", звучи абстрактно, но пък би било прекрасно. Питате се какво точно означава?

 

Ами, буквално това би ни провокирало да хапваме най-различни плодове и зеленчуци в стремежа си да направим менюто по-шарено.

 

А това веднага ще добави много от полезните хранителни вещества, които носи зарзаватът в себе си.

 

Антиоксидантите, които се намират в лилавите (и сините храни) са може би най-ценното, което получаваме с консумацията им.

 

Лилав карфиол

 

Съдържа всички полезни съставки на класическия вид, но има и бонус от екстра добавено количество антиоксиданти. Но не се учудвайте, че ще стане зелен, когато го сготвите. Може да се замести във всички рецепти, в които има карфиол. За да запазите лилавия цвят, го хапнете сурово.

 

Червено (или лилаво) зеле

 

В него има двойно повече полифеноли от тези в зеленото. Също са взаимнозаменими двата вида зеле, както беше с карфиола.

 

Лилави моркови

 

Те са силни противовъзпалителни и антиоксидантни средства. Различните на цвят моркови носят и различни полезни характеристики. Например в тях има 28% повече антоцианин в сравнение с оренжевите моркови.

 

Патладжани

 

Толкова са сладки на външен вид, не мислите ли? Но освен това са ниситени с някои от най-важните фитонутриенти, намиращи се в кората на зеленчука. Прекрасен източник на желязо, калций и витамини.

 

Лилави картофи

 

Тайладнските ресторанти често ползват тези видове картофи. Добавянето им в храната придава много интересен контраст. А освен това прибавя и 4 пъти повече антиоксиданти, сравнено с обикновените картофки. А според Министерство на земеделието в САЩ, са по-богати на антиоксиданти дори и от зелето и брюкселското зеле. Някога те са били считани и като храна за боговете.

 

Боровинки 

 

За полезните свойства на боровинките и червените боровинки сме говорили вече. Припомнете си информацията.

 

Сини сливи

 

Тези сочни и вкусни плодове са пълни с днешните ни герои – антиоксидантите. Но освен тях, съдържат и много витамини и минерали, което ги прави чедесен избор за една плодова салата. Фенолите в сините сливи могат да се борят с рака на гърдата.

 

Рецепти