Ябълките са „готини“!
от Kulinar.bg | 20 септември 2012
Или как да накараме децата да предпочетат плода пред нездравословните алтернативи

Децата просто не си падат по здравословното хранене. С тази мисъл вероятно прибираме от масата недокоснатия плод, който сме поднесли на малчуганите вкъщи, предпочели да отворят готовата закуска, в чиято опаковка се крият я играчка, я шарена лепенка.

 

Личните наблюдения на повечето родители освен това са, че хлапетата твърдо отказват да заменят нездравословния сандвич с каквото и да е друго, защото вкусът е несравнимо по-привлекателен.

 

Според много експерти обаче (не знаем дали въпросните личности се грижат за собствено потомство) вкусът се възпитава. Ако у дома преобладават определен вид хранителни продукти и децата свързват техните вкусове с понятието за хранене, с уют и с положителни емоции, то в бъдеще биха търсили подобен вид менюта и не биха залитали по „калорийните бомби“.

 

А американски изследователи предлагат и допълнителна идея в помощ на родителите: Направете така, че здравословната храна да изглежда „готина“.

 

За да илюстрират мисълта си, американците са направили следния експеримент. Предлагали са на група деца от начално училище следният избор за десерт в обедното меню – ябълка или курабийка. Почти всички ученици избрали... ябълката. Особеното в случая е, че на нея е била залепена лепенка с образа на героя от „Улица Сезам“ Елмо.



Посланието, което се отправя, е, че за да промотираме здравословната храна, трябва да бъдем толкова изобретателни, колкото са и компаниите, продаващи не толкова здравословни храни.


Разбира се, за целта е нужно постоянство и ангажиране на голяма част от бизнеса и обществото. За да не бъдат резултатите спорадични и случайни.



В експеримента в училището например определеното време за наблюдения не е било просто един изолиран ден, а цяла седмица. И всеки път, когато ябълката е била „бранидарана“ с популярен герой, 11-годишните малчугани са избирали плода пред тестения висококалоричен продукт.

Рецепти