Шопската салата - номер едно в Европа?
от Kulinar.bg | 15 май 2014
Или поне в страните от ЕС

Шопската салата е вероятно най-известната българска рецепта. Толкова известна, че понякога се дразним, че другите ни култови ястия изостават на фона на нейната слава.

 

Всъщност, подобно на много други споделяни на Балканите рецепти, за авторството на тази салата се конкурираме най-вече с гърците. Основната разлика между шопската и гръцката салата е във вида на сиренето - при втората то не е натрошено.

 

Във Фейсбук приложението на Европейския парламент, посветено на най-известните рецепти на страните-членки на ЕС, шопската салата досега е събрала най-много лайкове.

 

Повече дори от италианските спагети ала Карбонара със скромните 422 лайка! Това може да означава 2 неща – или хората наистина обожават тази салата, или българите доста сме се активизирали и засилено гласуваме за родната рецепта!

 

Ето и рецептата, която ни предлагат от Европейския парламент...

 

Необходими продукти:

 

4 броя домати, нарязани

 

1 голяма краставица, необелена и нарязана

 

4 червени чушки, печени или сурови, нарязани

 

1 глава лук кромид, нарязан, или 6 стръка зелен

 

2 с.л. нарязан пресен магданоз

 

½ чаша слънчогледово олио

 

½ чаша сирене българско

 

сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Поставете доматите, краставиците, чушките, лука и магданоза в голяма купа и разбъркайте. Сложете оцета (който липсва в продуктите - б.а.), олиото, солта и пипера в буркан, затворете и разклатете добре. Поставете върху зеленчуците. Сервирайте салатата в охладена чиния, поръсена с натрошено сирене.

 

Макар рецептата да не е съвсем традиционната, която всеки е свикнал да приготвя у дома, хубаво е да знаем, че салатата ни е с такава висока оценка. И вие можете да се включите в гласуването ето ТУК.

 

Ето я и нашата класическа рецепта за шопска салата. Вижте и едно подробно видео, в което чужденец обяснява как се приготвя.

Рецепти