Шоколадови митове и истини
от Kulinar.bg | 22 май 2013
Какво всъщност знаем за шоколада?

Някога задавали ли сте си въпроса, на какво се дължат магнетизмът и неустоимостта  на шоколада? Какво всъщност знаем за сладкото изкушение и какво всъщност е заблуда? Sportuvai.bg се зае със задачата да разбие някои "шоколадови" митове...

 

1. Кофеин

 

Мит: Шоколадът е богат на кофеин.

 

Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеинът в едно безкофеиново кафе.

 

2. Холестерол

 

Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.

 

Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания, е уникална със способността си да не повишава холестерола. 

 

3. Полезни вещества

 

Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.

 

Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това, количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино. 

 

4. Кариеси

 

Мит: Шоколадът предизвиква кариес.

 

Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, вследствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладкишите.

 

Ето и останалите разбити на пух и прах митове

Рецепти