Чаша бира, вкусна вечеря – класика
от Kulinar.bg | 13 ноември 2012
Плодовите бири отчитат успех за отминалия сезон

Любовта на българите към бирата се доказва за пореден път. Според ново проучване на Съюза на пивоварите близо 70% от редовните консуматори на пиво са на мнение, че кехлибарената напитка се съчетава добре с храни и представлява важен елемент в кулинарията.

 

Общо 34% от консуматорите, които пият бира поне веднъж седмично, определят пивото като продукт с високо качество, а 43% считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот и хранене, показва още изследването.

Малко повече от половината участници в проучването казват, че пият бира поне веднъж седмично. За мъжете консумацията е средно 3,1 пъти в седмицата, а за жените – веднъж.

Проучването е направено през септември в регионите София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана. През съответния месец най-много биричка се е пиело в морските региони на Варна и Бургас, а челната тройка запълва Плевен.

 

В разгара на летния сезон пълнолетните българи пият бира средно 10 пъти месечно, а през септември – средно 8 пъти. Според маркетолози от бранша през лятото голяма популярност, особено сред консуматорите на възраст 20 – 38 години, са имали новите за нашия пазар бирени миксове - комбинация от фруктов сок и пиво.

Около 7% от обемите, реализирани през горещите месеци, са именно този тип бири, макар и за тях да има доста крайни мнения както в положителна, така и в отрицателна посока.

 

Консумацията на пивото заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки в страната. По този индикатор сме на 22-ро място в страните от ЕС.

Рецепти