Фермерски алтернативи: Масло от риган вместо антибиотици
от Kulinar.bg | 09 януари 2013
Американски фермер споделя своя полезен опит

Комбинацията от пиле и риган вероятно ви звучи като част от много апетитна рецепта, но в една ферма в американския щат Пенсилвания риганът към пилето има съвсем различно значение.

 

Фермерът Скот Секлър наскоро разказа пред New York Times, че използваната от него отвара от масло от риган и канела върши в пъти по-добра работа от стандартните антибиотици.

 

Фермата, която от доста време не работи с медикаменти, всъщност се радва на голям успех, тъй като все повече хора сериозно се замислят за храната, която вкарват в организмите си.

 

Според резултатите на много проучвания, маслото от риган е много по-ефективно от антибиотици. Още от края на 90-те години, немската фармацевтична компания Bayer прави опити с въпросното масло и дори създава продукт на неговата основа.

 

Друго проучване пък установява, че маслото от риган предпазва овци и кози от различни паразити.

 

Загрижеността от ефекта на антибиотиците напоследък нараства и е напълно разбираема, като се има предвид увеличаването на резистентните бактерии. Според анализите на Американсия научен център за обществен интерес, 80% от антибиотиците, продавани в САЩ, се дават на животни. Логично, антибиотиците попадат и в човешките организми под формата на храна.


 


Ето защо подобни алтернативни методи стават все по-разпространени. Фермерът Секлър набляга на важността от солидни хранителни стандарти за животните, както и на добрите условия за живот, които трябва да им бъдат предоставени.

 

Неговата полезна инициатива вдъхновява и други собственици на ферми да използват въпросното масло в своето стопанство.

Рецепти