Храни, които помагат в превенцията на рака на гърдата
от Kulinar.bg | 05 февруари 2013
Броколи и още няколко суперхрани

Дамите, които консумират определени плодове и зеленчуци, са по-малко застрашени да се разболеят от рак на гърдата, става ясно от ново проучване, цитирано от iNews.bg.

 

Направеният анализ обединява данните на 20 предишни изследвания по въпроса, като изводите са категорични - няколко вида храни са особено препоръчителни за нежния пол!

Ето и кои са те:


1. Броколи

 

Препоръчват се всички кръстоцветни зеленчуци, но най-вече броколи, защото са смятани за противоракови. Това се дължи на съединение, наречено сулфорафан, което помага на организма да се бори с разпространението на тумори чрез производството на специален ензим, потискащ туморите.

2. Чесън

Според Националния институт за рака чесънът помага не при един, а при няколко форми на заболяването. Така че похапвайте смело - полезно е!

3. Домати

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен. Той пък е известен с това, че забавя растежа на клетките на рака на гърдата.

4. Боровинки, къпини, малини

 

Боровинките, къпините и малините също съдържат мощни антиоксиданти, главно антоцианини и елагова киселина. За тях е доказано, че намаляват вредата от свободните радикали на здравите клетки. В отделни изследвания се посочва, че също така забавят растежа и съкращават живота на клетките на рака на гърдата, както и на дебелото черво и рака на простатата.

5. Нар

Наровете са известни със своите противоракови свойства, благодарение на богатството си от противовъзпалителни антиоксиданти. Не само, че са невероятно вкусни, но и съдържат фотохимикал, който увеличава производството на хормони в тъканите на гърдата.

Рецепти